Att laga mat på båten ska vara lika njutbart som i ditt vanliga kök. I på Kryss nr 4–22 berättar kocken Anders Levén och kryssarklubbsmedlemmen Anna Hulegårdh, som driver Båtkokboken på nätet, vad de gör ..." /> Smarta tips för litet kök | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Smarta tips för litet kök | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Smarta tips för litet kök

26 juli 2022 – 09:00 Kommentarer inaktiverade för Smarta tips för litet kök
Smarta tips för litet kök

Att laga mat på båten ska vara lika njutbart som i ditt vanliga kök. I på Kryss nr 4–22 berättar kocken Anders Levén och kryssarklubbsmedlemmen Anna Hulegårdh, som driver Båtkokboken på nätet, vad de gör för att underlätta kökslivet ombord.

Anders har en styrpulpetbåt, en Ockelbo B18 A, med ett stort gasolkök där han har specialbyggt både arbetsö och wokö.

– Jag ser ingen skillnad på att laga mat ombord och hemma, du får bara anpassa storleken till utrymmet. Genom att mäta ytorna kan du optimera förvaringen i köket.

När det gäller utrustning är Anders gyllene regel att ha färre, men rejäla, saker. Till exempel en riktigt stor gryta för att koka musslor, soppa och pasta, en ordentlig skärbräda i trä som kan tas med upp på däck och en riktigt bra kniv istället för ett par halvtaskiga. En rejäl diskbalja är också bra att ha ombord så att det går att göra rent på en gång och stuva undan.

– På mindre båtar är det praktiskt att kunna förbereda maten utomhus vid vackert väder, säger Anders. Ta med grundingredienser och köp resten på plats, till exempel färsk fisk eller skaldjur. Förvara pasta och kryddor i klickburkar med lock. Är det begränsade kylmöjligheter passa på att vakuumförpacka färskt kött och kyckling.

Ju mer som går att förbereda innan avfärd desto bättre. 

– Jag brukar ha med mig färdigskurna grönsaker i klickburkar när jag ska woka och pressar vitlök och mixar med olja i en burk, för att slippa skala och riva färsk vitlök.

För Anna Hulegårdh är organisering a och o ombord. Om man vet var maten förvaras och har sett till att den är tillräckligt skyddad slipper man försvunna ingredienser, trasiga förpackningar och förstörd mat.

– Ju enklare och tydligare förvaring desto större är chansen att man klarar av att behålla ordningen. Krokar, hyllor, fack, lådor och skyddsnät gör det lättare att ta fram och lägga tillbaka saker och se till att de ligger säkert under färd.

Ett av hennes tips är att sätta upp en justerbar duschstång på lämpligt ställe och sedan hänga upp korgar eller påsar för frukt och redskap.

– Om värmen i ugnen är ojämn kan man lägga in en pizzasten för att jämna ut temperaturen. Tänk bara på att den inte får täcka hela ugnen och att den måste vara inne hela tiden så att den inte spricker. Har du inte ugn går det till exempel alldeles utmärkt att grädda scones i stekpannan, antingen med lock på eller genom att vända dem efter halva tiden.