Hem » Långfärd, Nyheter

Långfärd   Nyheter

Sommarseglats till Svalbard

24 september, 2015 – 22.12 Kommentarer inaktiverade för Sommarseglats till Svalbard

Fem i halv sex på torsdagskvällen kom hon runt udden söder om Bergviks brygga. Frisk vind och flaggning över topp i kvällssolen. Efter tre och en halv månad var Chiquitita tillbaka i Stockholm efter en sväng runt Spetsbergen.
– Det var jobbigt när de var däruppe och bestämde sig för att fortsätta norrut trots all is, säger Kay Stark som väntar på kajen tillsammans med familj och vänner till de tre besättningsmännen Krister Stark, Aaron Sterner och Joakim Söderström. Kay är mamma till Krister.
– Men så skönt när de tog Göta kanal sista biten. Då kände jag mig trygg igen.

Besättningen på Chiquitita.Utan någon större hänsyn till det högtidliga ögonblicket styr Aaron Chiquitita förbi välkomstkommittén in till lastbryggan längst in i hamnen och lägger sig längsides. De väntande på bryggan hänger inte riktigt med i svängarna och bara en senkommen kompis, som just klivit ur bilen i jobbkostymen, är på plats för att kunna hjälpa till att lägga till. Men snart har alla samlats vid lastbryggan och kramkalaset börjar.

Det visar sig att Joakims pappa Anders bjudit på kanalturen på finalen.
– Visst var de värda det? De verkar i alla fall ha uppskattat att kunna laga mat och diska och ta det lugnt på platt vatten efter allt äventyr, säger Anders.

Resan som Chiquitita har gjort är ovanlig. Det är bara en liten, liten bråkdel av alla svenska långseglare som styr norrut och ännu färre som passerar 80° Nord.
– Det var en gammal barndomsdröm, säger Krister Stark och fortsätter:
– Så mycket av tiden vi hade för resan ville vi lägga på Svalbard och vi hade en hel månad för att kunna se oss omkring och ha marginaler för att vänta. Vi låg tio dagar i Sorgfjorden och andra fjordar på nordsidan för att vänta på möjligheten att isen skulle ge sig på östsidan. Två dagar efter att de andra båtarna som väntat gav upp blev det en lucka och vi kunde börja att försöka ta oss igenom.
Resan runt Sverige och längs Norges kust flöt på utan problem och även överfarten till Svalbard. De tre barndomskamraterna har själva renoverat båten och hunnit lära känna varje skrymsle och det mesta av tekniken ombord. Första riktiga motorproblemet inträffade precis när det inte fick hända. Mitt i isen i Storfjorden när öppet vatten inte syntes åt något håll. Efter en inspektion av kylvattenintaget och en del skruvande såg det illa ut när inget fel hittades men motorn uppenbarligen inte fick kylning. Men efter en halvtimmes frustrerat meckande fungerade allt igen och motorn puttrade igång. En stund senare siktades öppet vatten och Chiquitita var en fri båt på öppet vatten igen … ett tag. Efter ett dygn med enstaka isflak låg isen återigen helt tät flera sjömil söder om Sydkapp. Is i dyning sätter fart på stora krafter och det var inte självklart att närma sig isen. Men Chiquitita, en RW32 från 1979, är byggd i stål och beslutet fattades att försöka gå igenom. Efter dramatiska minuter i isen var man igenom och kunde sikta mot trygg hamn igen.

Resan har bjudit på många möten med vilda djur. Isbjörn siktades redan på Danskön där Andrées ångare Virgo ankrade. Valrossar, val och delfiner har varit nyfikna på den svenska båten och utöver all fisk i nät och på krokar har en glupsk mås också halats in men fått friheten åter.

Men hur har man tid med ett sånt här projekt?
– Vi har tagit oss tid, säger Aaron och Krister håller med och fyller på:
– Fyra månader är vad vi hade råd att lägga på själva resan. Vi har gjort långa ben på väg till och från Svalbard, uppåt 600 sjömil. Norge får vi åka och titta närmare på en annan gång. Att hinna med det här är värt att hetsa lite på väg dit och hem.

Tack vare genvägen via Göta kanal har hela expeditionen tagit Chiquitita tre och en halv månad.

Resan finns skildrad med text och bilder på expeditionsvalbard.com och På Kryss hoppas kunna dela med sig fler av Joakims, Kristers och Aarons erfarenheter längre fram.

Expedition Svalbards sajt med blogg och besättningspresentation: Expedition Svalbard

Johan Boström
johan@pakryss.se

Tillbaka!

Tillbaka i hemmahamnen på Bergviks brygga! I bakgrunden hastar välkomstkommittén mot båten från bryggan där champagnen stod på kylning.

 

 

, , , , , , ,