Hem » Läsvärt, Nyheter

Läsvärt   Nyheter

Späckhuggare utanför Väderöarna

28 augusti, 2015 – 00.01 Kommentarer inaktiverade för Späckhuggare utanför Väderöarna

Under sommaren har svenska västkusten haft en hel del ovanliga besök. Blå tonfisk, vågmär och guldsparid hör till de mer exotiska. Men späckhuggare rapporteras det om alltsom oftast och i går var det dags utanför Väderöarna.

Bild: KustbevakningenStrax ost om Väderöarna mötte kustbevakningens rib KBV 430 en grupp med den största delfinarten på eftermiddagen.
”Några hundra meter ifrån öarna får besättningen syn på två stora valliknade djur ett hundratal meter bort. Djuren kommer strax närmare och besättningen kan se att det rör sig om en grupp späckhuggare. De är snart alldeles intill båten,verkar leka och simmar under båten fram och tillbaka för att sedan hoppa upp precis framför och intill.
De största var något kortare än ribbåten, ungefär fem till sex meter långa och den minsta som var omkring tre meter lång såg ut att vara en kalv.
’Vi såg att minst fyra individer hoppade upp ur vattnet samtidigt vid flera tillfällen, men det är svårt att säga hur många de var totalt. De följde oss under ett tiotal minuter och där efter stannade vi båten och stängde av motorn, av rädsla för att störa djuren. Då dök de allihop och försvann. Det var en fantastisk upplevelse att få möta dem så nära, jag trodde aldrig att jag skulle få vara med om något sådant’,¨ berättar kustbevakningens Gustav Rhedin i ett pressmeddelande.

SpäckhuggareI oktobernumret av magasinet På Kryss rapporterar Göran Dalhov i text och bild om de mer ovanliga fisk- och val-besöken i nordliga vatten.

BILDER: Kustbevakningen

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

 

 

 

 

Späckhuggare

, ,