Kungsholmen – Södermalm på sex minuter med färja? I början av sommaren kommer stockholmarna att kunna färdas över Riddarfjärden med världens första självkörande färja, helt driven på el.  Många stora städer runt om i världen har ..." /> Stockholm får första självkörande färjan | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Stockholm får första självkörande färjan | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Stockholm får första självkörande färjan

3 april 2023 – 11:25 En kommentar
Stockholm får första självkörande färjan

Kungsholmen – Södermalm på sex minuter med färja? I början av sommaren kommer stockholmarna att kunna färdas över Riddarfjärden med världens första självkörande färja, helt driven på el. 

Många stora städer runt om i världen har problem med trängsel, kapacitetsbrist och miljö- och luftföroreningar. Den självkörande tekniken kommer vara en del av lösningen och vara bra för både klimat och människor.

Idéen om autonoma stadsfärjor startades vid Norges Tekniska Univesitet, NTNU, i Trondheim. Syftet är att skapa mer hållbar urban mobilitet.

– Vi kommer att trafikera kajområdet nedanför Münchenbryggeriet på Söder Mälarstrand och över till Kungsholmstorg, säger Reidun Svarva, affärsområdeschef på det norska rederiet Torghatten AS som står bakom satsningen.

Tekniken bakom den självkörande båten är testad och säker. Inledningsvis kommer en operatör ombord se till att allt går som det ska vid överfarten.

– Stockholms unika vattenmiljö gör att staden är perfekt för att vara först ut att lansera tekniken. Istället för att vara barriärer kommer vattenytorna att sy ihop staden och bli en genväg för alla stockholmare, säger Reidun Svarva.

Datum för invigning och trafikstart av den nya självkörande färjan är ännu inte klart.

Pressbild

En kommentar »

  • Sven-Erik Andersson skriver:

    Självkörande elfärja har funnits i flera år på Kosteröarna.