Hem » Nyheter

Nyheter

Stor minskning av dödsolyckor på sjön

14 juli, 2018 – 15.26 2 kommentarer

Under första halvåret 2018 har betydligt färre personer dött i olyckor sammankopplade med fritidsbåtar än under samma period förra året. Det presenterade Transportstyrelsen i ett pressmeddelande under veckan.

Transportstyrelsen skriver pressmeddelandet att två personer avlidit efter olyckor på sjön under årets första sex månader, att jämföra med 12 personer samma period förra året.

– Om det vi har sett hittills i år får hålla i sig kan 2018 bli ett år med rekordfå antal omkomna, säger Lars-Göran Nyström, sjösäkerhetssamordnare på Transportstyrelsen i pressmeddelandet.

Under sommarmånaderna ökar risken för allvarliga olyckor till sjöss. Samtidigt har antalet människor omkomna i olyckor på fritidsbåtar minskat från runt 100 per år på 70-talet till rekordnoteringen förra året på 21 avlidna. Majoriteten av dödsolyckorna med fritidsbåt sker i insjöar.

– Återkommande i statistiken är att majoriteten av de som omkommer är män över 60 år. De flesta bär inte flytväst och befinner sig ensamma i en mindre båt. Dessutom har över hälften druckit alkohol. Det är en grupp som har visat sig vara svår att påverka och uppmärksamma om vikten av sjösäkerhet, säger Lars-Göran Nyström.

Nu kan alltså 2018 sätta ett nytt positivt rekord för antalet dödsolyckor till sjöss. För att ytterligare påverka siffrorna i rätt riktning lanserar Transportstyrelsen även en kampanj där man tar hjälp av flera kändisprofiler. Bland annat komikerna Peter Apelgren och Johanna Nordström, poddaren Wilmer och författaren Björn Hellgren kommer delta i tre kortfilmer om säkerheten till sjöss.

Transportstyrelsens tre råd för att göra båtturen säkrare:
1. Använd flytväst.
2. Var nykter.
3. Vattensäkra mobilen.

Redaktionen
redaktionen@pakryss.se

, ,

2 kommentarer »

  • Egil Cederborg skriver:

    I förebyggandearbetet saknar jag byggstenarna ”kunskap(/utbildning)” och planering. Den vattensäkrade mobilen eller en VHF-apparat, gärna handhållen, kan ju senare vara ett hjälpmedel för att reducera riskerna för allvarliga konsekvenser om det skulle inträffa ett nödläge.
    Egil Cederborg

  • Kurt Nyberg skriver:

    Om nu majoriteten av dödsolyckorna sker i insjöar, varför prioriteras inte dessa områden. Att man nu ligger i kustbandet och kontrollerar fritidsbåtar kan ju knappast vara det effektivaste sättet att minska antalet dödsolyckor. Sätt in resurserna där flest dödsolyckor sker kan väl knappast vara ett kontroversiellt förslag.
    / Kurt N

Lämna en kommentar

Lämna din kommentar här nedan, eller lämna en trackback från din webbplats. Du kan också prenumerera på dessa kommentarer via RSS

Var trevlig. Håll det rent. Håll dig till ämnet. Ingen spam.

Du kan använda dessa taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar