Rekordmånga idrottsungdomar kommer i år att befria Västkusten från skräp inom projektet Städa Kust 2022. Under premiärhelgen var hela 104 föreningar med runt 2 300 ungdomar ute med sina gula säckar. Förra året blev ett rekordår för Städa ..." /> Stort intresse för Städa Kust | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Stort intresse för Städa Kust | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Stort intresse för Städa Kust

5 april 2022 – 09:16 Kommentarer inaktiverade för Stort intresse för Städa Kust

Rekordmånga idrottsungdomar kommer i år att befria Västkusten från skräp inom projektet Städa Kust 2022. Under premiärhelgen var hela 104 föreningar med runt 2 300 ungdomar ute med sina gula säckar.

Förra året blev ett rekordår för Städa Sveriges totala verksamhet med städning i 193 kommuner. Det är ett rekord som förväntas slås i år med Städa Sveriges nya ambassadör och dubble olympiska mästaren Nils van der Poel i spetsen. 

– Som ung deltog jag själv i Städa Sveriges städningar med klubben och slängde aldrig någonsin något mer i naturen. Det tror jag är en stor grej med städningen, att få unga människor att värna om det gemensamma.

Den svenska kusten är fortfarande hotad både av stora mängder plastskräp som flyter i land och skräp på land som till stor del består av engångsplast. Åar och vattendrag gör att mycket av plasten till sist hamnar i havet. 

– Det går tyvärr att hitta plast i princip överallt som i skrevor, vattendrag och skogsdungar. Därför vill vi tillsammans med idrottsföreningar, näringsliv och kommuner långsiktigt bidra i nedskräpningsfrågan och värna om vår natur och miljö. Under de år som Städa Kust funnits har enorma mängder samlats in, men behovet tar tyvärr aldrig slut, säger Städa Sveriges VD Mats Wesslén.

I år är det trettonde gången Städa Kust arrangeras och första kuststräckan är Strömstad-Höganäs. Städa kust avslutas under International Coastal Cleanup Day – Strandens Dag, den 17 september. Bakom projektet står idrottens miljöorganisation Städa Sverige och tusentals idrottsungdomar.

Städa Kust

Städa Kust går ut på att lokala idrottsföreningar mot ersättning till klubbens eller lagets kassa städar en bestämd kuststräcka i sin kommun. Dessutom genomgår alla deltagare en miljöutbildning inför städningen. 

Förra året blev ett rekordår för Städa Sveriges totala verksamhet med städning i 193 kommuner, 25 383 gula säckar fyllda med skräp, 7,1 miljoner kronor tillbaka till idrotten och totalt 20 894 städande idrottsungdomar.