Skrovlängden spelar mindre roll i årets 24-timmars som har deltagare på mellan sex och 38 meter anmälda. Än finns tid att anmäla sig till långseglingen som arrangeras i hela landet." /> Stora och mindre i årets 24-timmars | På Kryss Stora och mindre i årets 24-timmars | På Kryss
Hem » Långfärd, Läsvärt, Löpsedel, Nyheter

Långfärd   Läsvärt   Löpsedel   Nyheter

Stora och mindre i årets 24-timmars

10 maj, 2016 – 14.00 Kommentarer inaktiverade för Stora och mindre i årets 24-timmars
Gratitude

Skrovlängden spelar mindre roll i årets 24-timmars som har deltagare på allt från sex till 38 meter anmälda. Än finns tid att anmäla sig till långseglingen som arrangeras i hela landet första helgen i juni.

– Både i Västkustkretsen och Stockholm har vi numera gemensamt mål och middag för de som vill efter seglingen, säger Ulf Palm, ordförande i Kryssarklubbens 24-timmarsnämnd.
– Vi vill helt enkelt skapa en trevlig samling efteråt och det är kul allt fler sluter upp.
I år är målet för Västkustkretsens segling Läsö.
– Det är ändå många som rundar Läsö under seglingarna. Vill man så får man lägga målet i Danmark för att kunna delta i middagen på kvällen. På Läsö har vi prisutdelning och deltagarna får berätta om sin segling och sina vägval under kvällen, säger Ulf.
Seglarskolans Gratitude har deltagit i 24-timmars vid två tillfällen tidigare. I år utmanar ytterligare två seglande fartyg: Atene från Tjörn och skonaren Ingo från Göteborg som med sina 38 meter över allt är största deltagaren.
Det finns chans att segla med ombord på skutorna. Se länkar till respektive fartyg nedanför artikeln.

24-timmars arrangeras från Bottenviken i norr till västkusten och i både Vänern och Mälaren (se artikel om Uppsalakretsens variant 6-timmars i På Kryss nr 4, 2016). De flesta seglingar sker första helgen i juni, men Västkustkretsen har en uppvärmningssegling på 12 timmar lördagen den 28 maj.
Men det är alltså fyra veckor kvar till start på stora 24-timmars och många fler båtar och fartyg kan tillkomma.

Skonaren Ingo

Skonaren Ingo är ett av tre seglande fartyg som deltar i årets 24-timmars.

Flera kretsar arrangerar träffar för att lära känna 24-timmarsformatet på lite olika sätt. På onsdag, den 11 maj, arrangerar Västkustkretsen sin skrivbordssegling på Svarta Gaveln i Långedrag. Den 30 maj bjuder Stockholmskretsen in till kafé och torrsegling i Nacka strand.

Monark 606

Pelle Odebrants och Jonas Rudes Monark 606 hör till de minsta båtarna i årets 24-timmars.

Traditionellt har 24-timmarsformatet riktat sig till enbart ruffade båtar eftersom grundarnas mål var att skapa en gemensam segling som inte skulle bli en renodlad kappsegling.
– Numera säger vi att 24-timmars ska seglas med båt och besättning som är lämplig för de farvatten där man tänker segla, säger Ulf.
– Seglar man inomskärs eller ute på öppet hav skiljer sig förhållandena en hel del och vi hoppas även kunna uppgradera själva reglementet för formatet så småningom.
Den minsta båt som På Kryss känner till som anmäld till årets upplaga är en Monark 606 som ska starta med Stockholmskretsens arrangemang, men en Feva-jolle, 3,64 meter, har deltagit i Västkustkretsens arrangemang tidigare.

Uppdaterad information om 24-timmarsseglingarna, som också innefattar långseglatser på flera dygn, finns på sajten 24-timmars.nu.

De deltagande fartygens sidor för anmälan som besättning:
LÄNK: Gratitude [Svenska Kryssarklubbens Seglarskola]

LÄNK: M/S Atene [Föreningen M/S Atene]

LÄNK: Skonaren Ingo [Skonaren Ingos Vänner]

Johan Boström
johan@pakryss.se

 

, , , , ,