Hem » Läsvärt, Nyheter

Läsvärt   Nyheter

Svea äntligen i sjön!

7 februari, 2017 – 15.07 En kommentar

J-båten Svea har sjösatts och gått för egen motor till Amsterdam. I juni ska hon delta i America’s Cups Superyacht Regatta på Bermuda där ett rekordstort antal J-båtar samlas.

Vägen till vattnet har varit lång för Svea. Tore Holm ritade båten Svea 1937 för en svensk America’s Cup-utmaning. Troligen hade han hjälp av Gustav Plym med konstruktionen. Men den gången kom bland annat ett världskrig i vägen för att förverkliga planerna. Projektet återuppstod 2006 när ett svenskt-holländskt konsortium påbörjade finansieringen på nytt. Konstruktören Andre Hoek utgick då från de svenska originalritningarna med sin nya version för ett skrov i aluminium och med en ”tävlingsorienterad” rigg från North Sails och mast från Southern Spars i kolfiber.

Svea

Efter några turer med olika ägare byggdes skrovet på Claasenvarvet i Holland och båten färdigställdes på Vittersvarvet där hon sjösattes och för egen maskin gått de cirka sextio sjömilen till Amsterdam.

Svea är registrerad i Georgetown, Caymanöarna, men enligt Vittersvarvet vill ägarna tills vidare vara anonyma och de har inte heller några officiella bilder färdiga. Bilderna från kanalfärden till Amsterdam är tagen av en privatperson.

Under America’s Cup-seglingarna på Bermudas i juni planeras både en Superyacht Regatta och tävlingar för just J-klassen. Det finns, inklusive Svea, nio stycken seglande J-båtar i dag varav tre är från 1930-talet. Hittills har aldrig fler än fem J-båtar deltagit i samma kappsegling, men sju stycken är anmälda till J-klass seglingarna på Bermuda som planeras den 16, 19 och 20 juni. Åtta J-båtar ska vara på plats vid Hamilton Princess Marina på Bermuda. Men redan till den 13 juni är Svea anmäld till Superyacht-regattan där även andra klasser ingår.

Svea är den längsta J-båten i världen med sina 43,60 meter och en 53,75 meter hög kolfibermast.

LÄS MER: America’s Cup om J-klassregattan
LÄS MER: America’s Cup om Superyachtregattan
LÄS MER: Vittersvarvet om Svea-projektet
Svea J11

BILD: P Muurling

/Redaktionen
redaktion@pakryss.se

, , ,

En kommentar »

 • Fredrik Fleetwood skriver:

  Hej,
  fantastiskt roligt att Tore Holm’s skapelse äntligen har nått stadiet: i vattnet!
  Är det några andra som i likhet med mig funderar på att åka över till Bermuda i juni och se J-Class regattan? Naturligtvis trivsammare att åka i en SXK-grupp!

  Hälsningar
  Fredrik Fleetwood