Hem » Läsvärt, Löpsedel, Nyheter

Läsvärt   Löpsedel   Nyheter

Svea närmare startlinjen

26 mars, 2016 – 11.00 Kommentarer inaktiverade för Svea närmare startlinjen

Tore Holm och Gustav Plum ritade J-båten Svea 1937 för en svensk America’s Cup-utmaning. Projektet har återuppstått men mött motgångar. I år har Svea ny ägare och bygget har satt fart igen. Aluminiumskrovet rustas nu på nederländska Vittersvarvet (med slogan: ”It’s kind of fun to do the impossible”) och North Sails och Southern Spars jobbar på riggen.

Tore Holms SveaSvea ritades 1937 av Tore Holm och Gustav Plym och blir den längsta och högsta av alla J-båtar med sina 43,6 meters längd och 53,75 meter höga rigg. De nya ägarna håller en låg profil än så länge men har valt att på skisserna byta den svenska flaggan på akterstäven mot Stars and Stripes, vilket kanske säger något om var ägarna kommer från.
Sjösättning är planerad senare i år eller i början av nästa för att hinna till America’s Cup på Bermudas 2017. I samband med AC45-seglingarna arrangeras nämligen även en regatta för J-båtar där minst sex väntas delta. Hittills har aldrig fler än fem J-båtar deltagit i samma kappsegling.

(I en notis om Svea-bygget i På Kryss nr 3, 2016, var tryckfelsnisse framme och gav äran för konstruktionen till en annan fantastisk konstruktör med förnamnet Tore. Redaktionen ber om ursäkt för det.)

/Redaktionen
redaktion@pakryss.se

, ,