Hem » Långfärd, Läsvärt, Nyheter

Långfärd   Läsvärt   Nyheter

Sven Yrvind hoppas på sjösättning 2019

24 december, 2018 – 09.00 3 kommentarer

I somras avbröt Sven Yrvind långseglatsen till Nya Zeeland efter att ha fått problem med sin egenbygda båt. Ett halvår senare är arbetet med den nya på god väg – men tiden håller på att ta slut.

I början av juli valde Sven Yrvind att sätta stopp för sin planerade 300-dagarsresa till Nya Zeeland utanför Madeira. Då hade han varit till havs i fem veckor och fått allt mer problem med sin båt, Exlex. Dessutom hade den 79 år gamle båtbyggaren bara efter några dagar börjat rita på nästa modell.

Sedan han kom hem till Västervik den 26 juli så har Sven Yrvind jobbat frenetiskt med att färdigställa den nya båten, som han kallar Exlex Minor.

Mellandäcket är på och början till ventilationssystemet är klart och jag har skjutluckor på, så det går ändå bra, berättar Sven Yrvind.

Exlex Minor kommer bli 450 kilo lättare fullastad än sin föregångare, som fick avsluta sitt öde på Madeira. Samtidigt blir den nya båten fyra centimeter längre och 19 centimeter bredare. I hårda medvindar hoppas 79-åringen att båten ska kunna plana.

Om allt går som det ska siktar Sven Yrvind på sjösättning i slutet av sommaren nästa år, och han skulle gärna vilja segla den klassiska rutten 50 syd till 50 syd och bland annat runda Kap Horn i den lilla båten.

Sven Yrvind har länge färdats långt med små båtar. Senast 2011 seglade han från Madeira till Martinique på 45 dagar med två kvadratmeter segel: ”Var liten om du vill att det skall gå dig väl på de stora haven. Den lilla båtens fördelar är många.”

– Men det är en liten båt utan motor och en gammal gubbe så det blir svårt, jag vet inte om det går. Men det skulle jag gärna göra om båten seglar bra, annars så blir det nog bort mot Nya Zeeland igen, säger Sven Yrvind.

De senaste månaderna har han trappat upp tempot och jobbar hårt med att få den nya båten färdig. Samtidigt har han gått ned på ett mål mat om dagen, både för att spara tid, och pengar.

– Nu är det varje timme som gäller, jag har ju bara en begränsad summa pengar och om ett halvår eller så då är det nog slut. Om båten inte är klar då så har jag inte råd att betala hyran i verkstaden, då får man sätta sig hemma och titta på TV istället, säger Sven Yrvind sakligt.

– Klarar jag inte av det här då är det slut med mig, så det är bara att bita ihop och kämpa på, fortsätter han.

Tidigare har Sven Yrvind finansierat sina båtar med hjälp av donationer via hans hemsida och föreläsningar, men bidragen kommer mest i samband med större evenemang enligt honom själv.

Varför fortsätter du kämpa så hårt?

– Det är ju roligt, det går ju framåt. Och jag har aldrig byggt någon båt som blivit så bra som denna, så det är ju det som får en att gå.

Läs mer om Sven Yrvinds senaste båtprojekt på hans hemsida.

Niklas Gyberg Ivarsson
redaktion@pakryss.se

, , ,

3 kommentarer »