Hem » Långfärd, Läsvärt, Nyheter

Långfärd   Läsvärt   Nyheter

Yrvind i Bohuslän inför nya långfärden

20 augusti 2019 – 10:45 Kommentarer inaktiverade för Yrvind i Bohuslän inför nya långfärden

Sven Yrvinds nästa långseglarprojekt är att segla i etapper till Australien. I dagarna testar han sin nya tvåmastade sexmetersbåt i Bohuslän.
– Det går väldigt bra, lite bättre än jag hoppats på, säger Sven Yrvind.

[ Video från Exlex testsegling längre ned på sidan! ]

1980 seglade Sven Yrvind söder om Kap Horn med den minsta båt någonsin att klara den utmaningen. Nu, dubbelt så gammal med en hälften så bred och mycket lättare båt, väljer Sven Yrvind en annan väg på sin väg mot Australien. Han planerar att segla österut från Argentina istället.

Efter den senaste långseglingen som avbröts på Madeira har Sven byggt en större version, nära sex meter lång, av den grundgående och relativt smala Exlex. Efter sjösättning i juli och roll over-test hemma i Västervik ligger båten nu i Hunnebostrand för fortsatta tester i Bohusskärgården och på Skagerrak.
– Den är stabil och snabb. Det går väldigt bra, lite bättre än jag hoppats på när jag skissade och räknade, säger Sven Yrvind som bland annat har haft med sig Thomas Grahn ombord under den senaste veckans tester. Sven och Thomas seglade en Vega över Atlanten 2008 och har tillsammans gett ut boken Den unge, den gamle och havet.

Exlex Minor

Riggen består av två master varav den ena kan förlängas med en toppmast som är fastspänd på däck. Masterna är identiska och flyter. Bild: Sven Yrvind

Även den professionella kappseglaren Fredrik Aurell, som är mer van med extrema tävlingsbåtar med kolfiberskrov och fartoptimerade riggar, har testat nya Exlex tillsammans med Sven. I vindar uppåt tio meter per sekund var Fredrik med på en av de första turerna utanför Hunnebostrand.
– Jag blev jätteimponerad. Den seglar verkligen bra och vi kunde kryssa tillbaka in i hamnen ganska högt mot vinden, trots att riggen inte är riktigt optimerad än. Det är en sund båt utan en massa nya uppfinningar, men man får ju inte ha anlag för klaustrofobi om man ska ut på en längre resa, säger Fredrik Aurell.

Sven Yrvind planerar att långsegla i etapper till Australien från Irland via Madeira och Argentina när båten är redo och finansieringen är klar.

Rundningen av Kap Horn 1980 ägde rum med den nära sex meter långa aluminiumbåten Bris. Den nya Exlex Minor, med loggertsegel, är ungefär lika lång, men endast 1,2 meter bred. Den väger 660 kilo och är riggad med två master som är nära två meter över däck varav en mast kan förlängas med en toppmast.
– Det här är en helt annan båt som jag hittills är väldigt nöjd med, säger Sven som fortsätter testseglingarna från Hunnebostrand under sensommaren.

Testsegling med Exlex utanför Hunnebostrand 19 augusti, 2019:

LÄS MER: Sven Yrvinds hemsida med information om pågående och tidigare projekt

Johan Boström
johan@pakryss.se

, , ,