Hem » Läsvärt, Nya prylar/båtar, Nyheter, Säkerhet

Läsvärt   Nya prylar/båtar   Nyheter   Säkerhet

Internationell uppmärksamhet för svensk teknik

20 november, 2015 – 09.02 Kommentarer inaktiverade för Internationell uppmärksamhet för svensk teknik

Göteborgsföretaget Humphree tog hem det mest prestigefyllda priset på båtutrustningsmässan Metstrade i Amsterdam: Dame Design Award. Juryn menar att Humphrees stabiliseringssystem med fenor och vertikala trimplan öppnar för fler att ta del av båtlivet.

Humphrees electric stabilising fin and interceptor systemAv 110 bidrag från 24 länder blev Humphrees stabiliseringssystem och Spinlocks flytvästlampor Lume On utsedda till totalvinnare, utöver att de vann i sina respektive kategorier.
Juryn skriver i sin motivering om behovet av design inom marinteknik för bättre upplevelser till sjöss ”när industrin försöker attrahera nya generationer. Humphree har presenterat en serie värdefulla förbättringar med sitt elektriska system med stabiliseringsfenor och vertikala trimplan” och juryn skriver även att systemets ”enskilda delar är värda att överväga som pristagare”.

Humphree hör till pionjärerna för vertikla trimplan på aktern, interceptorer, som utöver att fungera som trimplan kan justeras snabbt och stabilisera en båt. Med fullt utslag av slaglängden, 5 centimeter på 0,7 sekunder, är man snabbast på marknaden i dag. Trimplanen samverkar med svängbara fenor i 24-volt-systemet som fick juryns pris: electric stabilising fin and interceptor system. Se bild intill.
Utvecklingen av produkterna, som är Iso-certifierade, sker i Göteborg där även slutmonteringen sker. Bland kunderna hör allt från Mangusta och Nimbus till Försvarsmakten, New Yorks sjöpolis och Kustbevakningen.

2015 Dame Design Award delades ut på Metstrade som hålls i veckan. 17 svenska företag var på plats i Sweboats svenska paviljong. Intresset att ställa ut på Metstrade växer och Sweboat har varit tvungen att tacka nej till utställare, men planerar en större monter nästa år.

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

, , ,