Hem » Långfärd, Löpsedel

Långfärd   Löpsedel

Svenska äventyrare: Sven Yrvind

17 november, 2013 – 01.04 En kommentar

PX_08-2013_aventyrareSven Lundin har fascinerat oss i många år med sina små båtar och kluriga lösningar. Numera presenterar sig Sven med efternamnet Yrvind.

Sven Yrvind är oceanseglingens enfant terrible. Alla samtal om havsöverfarter i små båtar snuddar någon gång vid honom. Hans finurliga, lite retfulla leende när han tittar upp ur sin manlucka är ett trots mot våra ständigt större båtar och nya prylar.

Så länge han finns och seglar oskadd i sina små och osköna farkoster från kontinent till kontinent är alla argument för ökat teknikberoende punkterade.

Han är den bortre extremen, vår ständige påminnelse om att det går. Han är osentimental, strävar inte bakåt. Han bygger i de starkaste materialen: kolfiber, stål och epoxi. Han har tio olika GPS-er ombord så att han alltid vet var han är. Men det som inte gör honom lycklig, det kommer inte ombord.

Hans båtar är hårt nedkokade essenser av just det han behöver. Och när vi andra står kvar på varvsplan och svär över nästan nya prylar som rostar, skevar, spricker eller måste programuppdateras, då seglar Yrvind förbi någonstans bakom horisonten med det där leendet. Hela tiden vilande i sitt livscredo; att små båtar betyder små krafter och därför är säkra. Och att inne i den säkerheten finns hans lycka; att i lugn och ro få vara ute på havet, dygn efter dygn.

Han har byggt och seglat små båtar i femtio år. Nu är han 74 år och tänker segla non stop runt jorden i en tiofotare som ser ut som ett valnötsskal. 600 dygn ska det ta. Han ska leva på sardiner och müsli, som han brukar. Rutten går från Irland, ner genom Atlanten, runt de berömda kapen genom Södra oceanens stormvindar och vågberg, och tillbaka igen.

Vad är den största risken? Vad är han mest rädd för? – Ingenting. Jo, att bli kvar för länge på land. Det är här det farliga händer. För en tid sedan drog han vinkelslipen i benet och fick sy sex stygn. Sådant händer honom inte till havs. När han ser land sjunka bakom horisonten kommer lugnet. –

Egentligen är det bara ett fånigt stunt, säger han plötsligt. Något ska man ju göra för att höja ribban. Men det är inte fånigare än att hoppa över en stång eller putta ner en liten vit boll i ett hål. Om han lyckas sätter han rekord i den minsta båt som seglat non stop runt jorden. Dessutom blir han den förste svensken som gör det. Ingen förtjänar väl att sätta den titeln mer än Yrvind.

/Per Runhammar

En kommentar »

  • Bo Ahlenius skriver:

    I fjol handlade 17 (sjutton) sidor om Sven i Frankrikes största segeltidning, Voiles et Voiliers.
    Det är mycket sällan man ger någon inom sporten ett sådant utrymme.