Hem » Läsvärt, Nya prylar/båtar, Nyheter

Läsvärt   Nya prylar/båtar   Nyheter

Svensken bakom världens största råseglare

20 juni, 2017 – 13.50 Kommentarer inaktiverade för Svensken bakom världens största råseglare

En femmastad bark, Flying Clipper, har sjösatts i Kroatien och blir världens största råseglare. Den svenska redaren är kryssarklubbsmedlemmen Mikael Krafft som med nytillskottet har fyra seglande kryssningsfartyg i sin flotta.

”Det var summa tjugotvå vita segel som där gick på den glittrande blåa ocean”. Så avslutas Evert Taubes Möte i monsunen där den finska fullriggaren Taifun sätter allt i lätta vindar på Indiska Oceanen. Ett möte med Kryssarklubbaren Mikael Kraffts fjärde råseglare kommer att kräva 35 räknade segel i lättvinds-stället. Fartyget blir ett av världens största seglande fartyg med sina 162 meter och 6350 kvadratmeter segel. Flying Clipper är inspirerad av France II som när den sattes i trafik, drygt 146 meter lång, var världens längsta segelfartyg. Flying Clipper kommer också att kunna ståta med flera rekord. Hon blir världens största råseglare och kan nog räknas som världens största segelfartyg. De riggade fartyg som är längre, Club Med 2 och Windsurf, är mer eller mindre traditionella kryssningsfartyg med hjälpsegel.

Mikael Krafft växte upp nära Plyms Neglingevarvet i Saltsjöbaden, Stockholm.  BILD: Micke Westin

Mikael Krafft växte upp nära Plyms Neglingevarvet i Saltsjöbaden, Stockholm. BILD: Micke Westin

Mikael Krafft växte upp med segling i Stockholms skärgård och arbetade bland annat på Neglingevarvet i Saltsjöbaden. I tioårsåldern fick han en egen segelbåt och seglade så småningom själv till Åland som ung för att se barken Pommern. Efter utbildning till sjörättsjurist bildade han 1989 rederiet Star Clipper med målet att skapa en flotta med seglande kryssningsfartyg. Flottan har vuxit långsamt i antal, men stadigt i storlek för själva fartygen där Star Flyer och Star Clipper är de mindre med Royal Clipper som störst. Royal Clipper byggdes år 2000 och mäter 134 meter.

Ett koncept för Star Clippers kryssningar är att passagerarna själva ska kunna ta del av seglingen. Det finns kurser i navigation, råsegelteknik och besättningen äter alltid tillsammans med passagerarna.

En datorskapad bild av hur Flying Clipper är ritad.

En datorskapad bild av hur Flying Clipper är ritad.

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

,