Hem » Läsvärt, Nyheter

Läsvärt   Nyheter

Sverige har över 131 mil bryggor

9 januari, 2018 – 12.50 En kommentar

Hela Sveriges strandlinje mot havet är kartlagd med flygfoton och har officiellt blivit 12 000 mil längre än vid tidigare mätningar. Sjöarna oräknat är den sammanlagda längden av bryggor längs kusterna över 131 mil!

Kartläggningen av Sveriges strandlinje, det vill säga gränsen mellan hav och land längs kusterna och runt öar, började redan 2005. Kustområdena har flygfotograferats och strandlinjen har klassificeras som strandlinje eller som objekten bränning, kaj, brygga, avbärare, ledverk, vågbrytare, dykdalb och bom. Analysen blev klar i slutet av 2017.
– Vi har fått fram en del kurios data som att det finns 131 mil bryggor i Sverige, säger Magnus Wallhagen som är produktionschef vid Sjöfartsverket.
– Men det säger en del om båtlivet i Sverige.
Det är endast bryggor längre än tio meter som har mätts och det är bryggans längd från land till nock som räknas. Alltså är längden brygga mot vatten mycket större. En tjugometers brygga med båtar på bägge är ju minst 40 meter brygga mot vatten.

Sjökort

Sjökortet över Aspö i Stockholms norra skärgård från 2014 skiljer sig en hel del från det nya uppdaterat 2017. Bland annat är Äskö numera en halvö. Bild: Sjöfartsverket

Den sammanlagda längden strandlinje längs kusterna och runt öarna i havet är 48 000 mil. Tidigare var den uppmätta strandlinjen 36 000 mil. Karteringen är gjord i skala 1:10 000 som vissa specialkort har.
– Utöver ny mätteknik och högupplösta flygfoto är det landhöjning, erosion och människans ingrepp som påverkar strandlinjen, konstaterar Magnus Wallhagen.

Den nya datan publiceras löpande som Underrättelser för sjöfarande, UFS, och når sedan Sjöfartsverkets digitala sjökort. Vissa båtsportkort som kommer ut under 2018 är också uppdaterade.
– Vi har hittat många bränningar och grund och ett hundratal UFS-notiser är publicerade med ny information från mätningarna de senaste åren.
För den som vill uppdatera sitt eget sjökort går det att söka efter notiser på sjofartsverket.se för ett område eller ett specifikt sjökort, inklusive båtsportkort.

Myndigheterna Lantmäteriet och Sjöfartsverket har delat ansvar för mätningarna av kusterna. Lantmäteriet dokumenterar löpande strandlinjen och öar större än 25 kvadratmeter och Sjöfartsverket ansvarar för mindre objekt som bränningar, grund, mindre öar, bryggor, kajer och liknade.

På sjökortet över Sydkoster från 2009 framstår västra Jutholmen som en mer lockande natt hamn jämfört med det uppdaterade kortet från 2017, till höger. Bild: Sjöfartsverket

På sjökortet över Sydkoster från 2009 framstår västra Jutholmen som en mer lockande natthamn jämfört med på det uppdaterade kortet från 2017, till höger. Bild: Sjöfartsverket

Redaktion
redaktion@pakryss.se

, ,

En kommentar »

  • Tony Wärdig skriver:

    Det skulle vara trevligt/intressant att få veta hur många år som förflutit mellan strandlinjen mätning från 36000 mil till 48000 mil.