Hem » Mitt På Kryss

Mitt På Kryss

Sverige på tvärs – Dalslands kanal Fröskog

22 juli, 2012 – 10.32 En kommentar

Näst sista dagen på kanalen går vi från Håverud upp till sjöarna Ånimmen och Ärr i Värmland. Vi gick genom Snäcks och Strömmens slussar, både med slussvakter som jobbat 23 år i företaget.

Innanför Henriksholm hade vi fått en rekommendation av en frysta ärtförpackare från Mellerud att det fanns en ny restaurang som gjorde ett bra jobb med luncherna. Vi hittade Anna-Sara Persson och hennes syster Karin Rolfsman som tillsammans med sina föräldrar driver Dalslands gästgiveri sedan maj i år. Framgången blev större än de trodde och de använder sin semester från sina vanliga jobb till att driva detta på sommaren. Vi åt en god pyttipanna och kycklingsallad innan vi forsatte runt hörnet till Strömmens sluss där Bernt Kvist 85 år gärna berättar mer om gamla tider.

Vi var kvar så länge hos Bernt att vi höll på att missa att slussarna stänger kl 17 på söndagar och vi fick skynda oss tillbaka till Snäcke sluss.

Vi hittade också in till Gamla magasinet i Upperud där entusiasterna Odd Bergh och Jerry Andersson håller på att dra igång en verksamhet med traditionella trähantverk en del med marin prägel. De har hittat drygt 100 åriga glasplåtar med fotografier från kanalens kamrer Herman Ahlin, som visar livet runt slussen förr.

En kommentar »

  • Elsa Dahlstrand skriver:

    Hej
    vill bara protestera mot att du lagt sjöarna Ånimmen o Ärr (ärran) i Värmland de ligger i Dalsland, hoppas det bara var en felskrivning.
    mvh / Elsa