Hem » Mitt På Kryss

Mitt På Kryss

Sverige på tvärs – Dalslands kanal Östra Silen

20 juli, 2012 – 12.14 Kommentarer inaktiverade för Sverige på tvärs – Dalslands kanal Östra Silen

Efter att ha provpaddlat en uppblåsbar kajak på förmiddagen begav vi oss söderöver mot trakter där det fanns betydligt fler besökande fritidsbåtar och vi såg ett tiotal lite större båtar under dagen.

Några hade vi sällskap med i slussarna vid Lennartsfors, Gustavsfors och Krokfors. Men annars fanns det mycet gott om kanotister, med troligen friluftsälskande tyskar som tagit semester här.

Fördelen med att starta längst in i systemet är att det nästan bara är att slussa nedåt (vi har gått uppåt för att komma in i de angränsande sjösystemen) eftersom det är betydligt enklare att slussa ner än upp. Svårigheterna med att slussa uppåt är att strömmande vatten gör det viktigt att hålla båten på plats så den inte svänger runt i virvlarna.

De tämligen ålderdomliga slusskonstruktionerna i Dalslands kanal, med ojämna väggar med stockar i slussväggarna som håller ut båten, ger en liten extra krydda till slussningarna. Men egentligen är det inte svårt att slussa här, slussvakterna tar det mycket lugnt och det är ingen direkt brådska någonstans. 

Efter slusstrappan i Lennartsfors tog vi en omväg upp genom slussen i Gustavsfors och sedan Krokfors för att undersöka Östra Silen dit vi i den allra avlägsnaste viken kunde förtöja i vacker kvällssol i Sillebottens lilla gästhamn.

Alldeles ensamma i hamnen och vi kunde njuta av den rökta lax vi köpt i slussen i Krokfors – vi träffade lokala besättningar som åkte dit speciellt för att köpa rökt lax. Vi köpte ett drygt halvkilo (199 kr/kg) och åt pasta därtill. Vi hittade kantareller och kunde fylla strån med smultron. Ytterligare en dag på kanalen till ända …