Hem » Mitt På Kryss

Mitt På Kryss

Sverige på tvärs – Dalslands kanal nordligaste vändpunkten

19 juli, 2012 – 12.09 Kommentarer inaktiverade för Sverige på tvärs – Dalslands kanal nordligaste vändpunkten

Vi vaknade till en strålande förmiddag i Östervallsskog som nästan är så långt man kan komma i sjösystemen som är hopkopplat med Dalslands kanal.

Här var vi åter bara några hundra meter från norska gränsen och på var och varannan brevlåda stod det ett norskt efternamn. Det är nära till Halden och Oslo och många norrmän hittar en billig hytte på svenska sidan av gränsen. Och i ett fantastiskt vackert område dessutom.

Vi gick upp till affären och tittade också på byns badhus med bastu och duschar/toaletter som man fick använda som besökare. Men eftersom det var en halv kilometer från hamnen är det kanske inte dit man springer när man måste på muggen på natten. Men det fanns ett torrdass precis vid hamnen.

Efter promenaden begav vi oss söderöver igen och fick öppna broar och ta slussarna vid Töcksfors. Denna gång stannade vi mellan slussarna och gick på det stora köpcentret som man byggt upp för den norska gränshandeln. Kjöttdejg och smågodis tycks vara det som norrmännen vill köpa i Sverige. Vi passade på att äta lunch också innan i begav oss till en annan liten sjö där bygden fått EU-bidrag till att göra den lilla hamnen till en samlingsplats. Holmerudsfors var en lite oväntad plats där vi både pratade med boende och ett tysk-norskt-svenskt par som skulle expeditionspaddla på de små öarna med en husbil som bas.

Vi kunde också passa på att ladda batterierna till kamera, dator, Ipad och mobiler – men mobiltäckningenvar sådär. Telia bäst, Tele 2 sådär och Tre inte alls.