Hem » Mitt På Kryss

Mitt På Kryss

Sverige på tvärs – Dalslands kanal Stora Le

17 juli, 2012 – 11.57 Kommentarer inaktiverade för Sverige på tvärs – Dalslands kanal Stora Le

Nu är det dags för På Kryss redaktion att göra Dalslands kanal, något som har legat på redaktörens önskelista över platser att besöka med båt i flera år. Av olika anledningar blev det så att vi transporterade en motorbåt längst in i Dalsland snarare än att komma in från Vänern.

Fördelen är att vi slipper åka fram och tillbaka. Med en trailerbarbåt är man mycket friare i sitt val av färdväg och vilka vatten man vill besöka. Därför har vi bland annat också planerat in Bergslagskanalen lite senare i sommar, den har ingen förbindelse med omgivande större sjöar och med dem havet, utan man måste ordna ett båtlyft.

Så här började vår resa i mitten av juli. Måndagen gav en tidig start när vi lämnade Stockholm med tåg och ryggsäck för att ta oss till Kungshamn där vi skulle hämta upp vår motorbåt. För sommarens äventyr behövs en båt som kan gå att ta på trailer. En liten dagseglare skulle också ha fungerat bra, men vi ville kunna göra lite längre sträckor för att hinna gå in i varje sidokanal och intilliggande sjösystem. Jag är sådan att jag vill undersöka varje vrå för att se vad som finns där. Alltså motorbåt denna sommar.

Efter att ha använt rampen vid båtklubben i Ed för att sjösätta båten och betalat en tjuga i en plåtlåda, tog vi kurs norrut på Stora Le mot Nössemark. I Nössemark är det en kombinerad campingplats och gästhamn som drivs att ett ungt par från orten. Sonen Nano har en bod som han har loppis i. Och just loppis tycks vara väldigt populärt i trakterna, och vi såg säkert 30 skyltar på väg upp från Kungshamn om loppis. Vi tog en promenad upp till kyrkan som enligt årtalet på grinden troligen ha blivit byggd 1792.