Hem » Läsvärt, Ombord

Läsvärt   Ombord

Svindlare på Blocket lurar dig på pengar

17 februari 2012 – 00:45 En kommentar

En Kryssarklubbsmedlem ringde och berättade att han precis hade blivit utsatt för en oseriös köpare.

Han hade lagt ut båten till salu på Blocket och fick ett sms från en person som uppgav sig heta Abraham Ullman som ville köpa båten och angav en hotmail-adress.

Ett par dagar senare fick den svenske säljaren ett mejl på engelska där personen sade sig vilja köpa båten osedd och genast betala över Paypal med en extra summa för transporten till utlandet. Och det var bråttom.

Säljaren, som är 80 år, blev misstänksam och gjorde inget mer, men fick ytterligare ett mejl med ungefär samma innehåll. Inga frågor om båtens skick eller något annat.

Detta är ett knep som använts i några år. Precis som spam, så skickar de mejl till 1000 personer kommer två att svara och alltså få sina konton länsade eller, som är troligare i detta fall, att de kommer använda Paypal-kontot till att köpa dyra produkter någon annstans och låta båtsäljaren få stå med räkningen.

Tyvärr så verkar numera escrow-servicen från Paypal vara lika osäkert, som de vägar att komma över kontouppgifter man använt tidigare. Läs lite mer på Paypals sida, som dock bara nämner nätfiske och identitetsstöld.

Verkar det för bra så är det säkert det!

 

Så här skriver Blocket själva:

SMS/Mejl och annonser från utlandet

Se upp för oseriösa erbjudanden från utlandet! Dessa skickas via mejl eller SMS och syftet är att lura folk på pengar eller varor. Om en köpare vill få varan skickad utomlands så ska du vara uppmärksam.

Blocket avråder generellt från affärer med utlandet. Om en annonsör du kontaktat svarar att t.ex. bilen finns utomlands, trots att detta ej stått i annonsen, så är annonsen i regel ett bedrägeriförsök. Vi avråder från vidare kontakt och uppmanar dig att anmäla annonsen till vårt Kundsäkerhetscenter.

Hur känner jag igen ett Nigeriabrevliknande Mejl/SMS?

 • De är ofta skrivna på dålig engelska eller dålig svenska.
 • Utrycker sig generellt om ”varan” eller ”the item”.
 • De är skickade från gratis e-postadresser som t.ex. yahoo, gmail och hotmail. De skickas ibland även via SMS.
 • Breven lockar ofta med att erbjuda mer betalt för varan än vad du begärt.
 • Köparen vill betala med betaltjänster som Western Union, BidPay, MoneyGram eller liknande.
 • Även betalningen via t.ex. Paypal kan manipuleras. Kolla alltid själv med betaltjänstföretaget via deras hemsida. Lita inte på länkar i mejl som köparen skickar till dig.
 • Ibland skickar bedragaren en falsk betalningsbekräftelse där det ser ut som att pengarna är insatta på ditt konto.
 • Vid checkbetalning saknar checken alltid täckning och banken kommer sedan att hålla dig återbetalningsskyldig. Du kan dessutom bli misstänkt för delaktighet i brott.

Hur skyddar du dig?

Svara inte på SMS från utlandet där man ber dig mejla tillbaka. Transaktioner med utlandet kan vara mycket svåra att kontrollera och häva. Fundera kritiskt på om det finns någon rimlig affär för köparen i att få en vara skickad från Sverige. Det finns mycket få, om ens några lönsamma affärer där en begagnad vara skall skickas från Sverige.

Om en annonserad vara inte längre finns på den plats annonsen anger, utan du får en utförlig förklaring till det billiga priset och varför t.ex. bilen finns utomlands, så är det i regel ett bedrägeriförsök och vi uppmanar dig avbryta kontakten och anmäla annonsören till vårt Kundsäkerhetscenter.

Var därför extra vaksam och se till att du själv initierar transaktionen med en tjänst som du själv väljer och vet är äkta. Följ alltid Blockets rekommendationer för när varan ska skickas när du inte träffar motparten öga mot öga.

Läs hela texten

En kommentar »

 • Kaij skriver:

  Jag har igår kväll fått ett SMS från denne Abraham Ullman. Han skickade även ett mail och hade frågor om skick, men då han frågade om min på båt som är 40 år gammal var använd anade jag att allt inte stod rätt till.

  Kort därefter svarade denna person med ytterligare mail där han var nöjd med skicket på båten och ville avsluta affären… Självklart svara jag då att båten redan har en köpare.