Hem » Läsvärt, Nyheter

Läsvärt   Nyheter

Sweboat satsar på Marstrandsmässan

29 november, 2016 – 11.54 4 kommentarer

Reaktionerna blev kraftiga efter Sweboats besked att inte stötta någon av de flytande båtmässorna på Västkusten. Nu har branschorganisationen fattat ett nytt beslut och satsar tillsammans med Segelbåtsföretagen på en gemensam mässa i Marstrand. Hallberg-Rassy håller fortsatt Öppet varv på Orust.

– Det fanns en spricka mellan segel- och motorbåtsföretagen om var en flytande mässa skulle hållas, säger Mats Eriksson, vd för Sweboat.
– Vi ställde oss utanför det och valde att inte stötta någon mässa eftersom branschen inte kunde enas om en plats.
Men beskedet väckte starka reaktioner inom branschen och bland båtintresserade. Till På Kryss skrev bland andra Per Svenfelt: ”Håll ihop mässan – och gör den istället större! En gemensam båtmässa ger mer och bättre information på en och samma plats och sannolikt så säljer den bättre. Det är också väsentligt mycket bekvämare för besökarna att åka till en enda plats. Att för vår del åka både till Ellös och Marstrand är uteslutet trots att vi är intresserade av såväl segel- som motorbåtar.”

Och under ett möte i helgen mellan företag inom branschorganisationen Sweboat blev frågan aktuell igen. Nätverket Segelbåtsföretagen, som samlar tjugo segelbåtstillverkare och importörer i Sverige, fick frågan om de vara beredda att flytta till Marstrand om Sweboat, trots tidigare besked, ställde upp som arrangör.
– Egentligen hade vi inget önskemål att flytta från Orust. Öppna varv har fungerat väldigt väl och svarat mot våra behov. Men kraften i att samla branschen på en plats är viktigare för våra medlemmar, säger Bernt Lindquist som representerar Bavia Yacht i Segelbåtsföretagens styrgrupp.
– Dessutom vill vi att branschen gemensamt ska arrangera de flytande mässorna och inte enskilda företag.
Sagt och gjort beslutade Segelbåtsföretagen att stödja flytten till Marstrand och Sweboat har nu kommit överens med Marstrandsmässans arrangör, Västsvenska Båtbranschen, att ta över arrangemanget som är planerat den 25:e – 27:e augusti.

Öppna VarvOavsett Segelbåtsföretagens flytt till Marstrand satsar Hallberg-Rassy på sitt traditionella öppna varv för 24:e året i Ellös.
– Det är årets viktigaste händelse för oss och för många i branschen, säger Hallberg-Rassys vd Magnus Rassy.
– De långväga gästerna förväntar sig att få komma till just ett öppet varv här på Orust och vi kan helt enkelt inte avstå från att arrangera det här. Segelbåtsintresserade kommer från hela världen och de är seriösa båtköpare. Senast när vi gick igenom varifrån besökarna kom var det enklare att räkna upp vilka länder som inte var där, skrattar han.
– VI har över 70 anmälningar redan nu och minst två världspremiärer för båtar. Utöver Hallberg-Rassy-båtarna kommer exempelvis X-yachts, Haber och Najad, säger Magnus Rassy som menar att logistiken och kapaciteten i Ellös är överlägset bättre än i Marstrand.

Mats Eriksson och Bernt Lindquist delar uppfattningen att ytorna på Orust ger bättre förutsättningar, men ser fördelar med Marstrand som allmänt utflyktsmål och de stora öppna vattnen nära bryggorna.
– Vi hoppas att vi får se fler evenemang på vattnet nu, säger Bernt Lindqvist som menar att prova-på-seglingar och kappsegling är enklare att arrangera vid Marstrand.

Många På Kryss-läsare har ifrågasatt Marstrands möjligheter att ta emot alla besökare som har bil.
– Det är vårt minsta problem, säger Mats Eriksson.
– Många företag på Koön har sagt att de ska upplåta utrymmen för parkering och vi kanske får ordna bussar till och från parkeringar längre bort, som vi redan har på mässan i Gustavsberg.

Sweboat räknar med att satsningen på Marstrand ska vara långsiktig.
– Det är en lösning för minst fem, tio år framåt, säger Mats Eriksson.

För den som vill hinna med de båda mässorna som traditionellt arrangeras under samma helg är avståndet med båt drygt 20 sjömil och landvägen närmare sju mil.

Johan Boström
johan@pakryss.se

, , , , ,

4 kommentarer »

 • Robert Ferm skriver:

  Varför ändra på ett framgångsrikt koncept i Ellös? Parkeringar, möjlighet att komma med egen båt samt utställningsytor fungerar halvbra under matchrace veckan redan nu! Det ända som funkar bättre är tillgången på resturangar men det är inte det man åker på mässa för.

 • Anders Almén skriver:

  Hej Hans-Rikard,
  parkeringar kommer inte att bli ngt. större bekymmer.
  Det är redan löst.
  I Gustavsberg (större än Ellös-mässan) är det samma sak, Shuttle-bussar går från de stora parkeringarna,
  läs t.ex. Ringens varvs (Sweboat-medlem) enorma ytor och hangarer ett par km. därifrån.

  Du får försöka hitta på ngt. positivt i stället,
  hälsar Anders

 • Anders Almén skriver:

  Hej alla,
  äntligen får västkustborna en båtmässa i paritet med den otroligt stora mässan som visas upp i Gustavsberg varje höst.
  Ska verkligen bli kul att på en och samma plats få se vad båt-Sverige har att visa upp igen.

  Bra jobbat å lobbat av Sweboat och segelbåtsföretagen, hälsar Anders nöjt.

 • Hans-Richard Wijkmark skriver:

  Lycka till med parkeringar, det är bara att se hur hopplöst det är att få en parkeringsplats för bilen eller en bryggplats för båten under Matchracingveckan.