Hem » Nyheter

Nyheter

Synpunkter på nummer 1-2010

1 mars, 2010 – 00.41 En kommentar

Vi frågade efter synpunkter på omgörningen av nummer 1-2010 och här är ett litet axplock av det som kommit in. Använd gärna kommentarerna nedan för att lämna fler (med viss fördröjning) eller gå med i vår läsarpanel där du kan ge synpunkter på nummer 3-2010 och även vid ytterligare ett par -tre tillfällen.

”Jag måste helt enkelt skriva och gratulera till det fantastiska lyft som första numret 2010 innebär. Har under lång tid funderat på att skriva till tidningen för att be om skärpning, men det verkar inte behövas nu. Och det är ju alltid roligare att kunna lämna positiva omdömen än tvärt om.”
Lars Hellman s/y Sea Wind

”Mixen av artiklar var klart godkänt. Lite ovant med tips à la Praktiskt Båtägande men det känns rätt. Lite längre artiklar känns också rätt när ämnena är intressanta.”
Bengt Hallgren s/y Karissa

”Men eftersom På Kryss 1970 var betydligt intressantare läsning än På Kryss 2009 så var det med spänning jag öppnade första numret 2010 gjort av den nya redaktion och kunde konstatera att ni gjort ett rejält lyft av tidningen. Stort grattis till detta!
Personligen skulle jag dock vilja se lite mer artiklar av typ konsumentinformation. Stort plus var att slippa se reklam för BMW och Rolex, en båttidning ska handla om båtar och sjöliv rakt igenom, så ni är på rätt kurs.”
Håkan Bergdahl

”Medlemmarna i SXK liksom tyvärr också i de flesta båtklubbar i Sverige har en relativt hög medelålder. Det gör att med den nya layouten på tidningen minskar man läsbarheten för många av de medlemmar som är lite till åren komna genom framför allt två saker: Typsnittets storlek samt att lägga text med svag kontrast mot färgad bakgrund.”
Sören Salomonson

”Läste artikeln under “Inkorgen” – “Slängde Spisen överbord”.
Tyvärr gav artikeln ett tråkigt intryck. Det är mer och mer vanligt att man använder våra hav som soptipp. Även om en spis kanske inte i det stora hela gör någon större skillnad – men det skickar fel signaler och visar på en brist på respekt och stil.
Det är trist att Kryssarklubbens medlemmar saknar känsla för vad som är rätt och riktigt.
Hade det inte varit bättre att spara på skrotet och slängt den då man kommit i hamn?
Artikeln ger en fel attityd till något viktigt vi ständigt måste uppmuntra och värna om.”
Peder Silfverhjelm s/v ARIANNA.

” Som reklambyrå, och placerare av annonser i er tidning, får jag tidningen löpande. Det har alltid varit ett glatt möte, varje nummer har påmint mig om att tidningar som sticker ut med ren och snygg form har ett starkt grepp om sina läsare. Få läsare med hög trohet ger mig ett bra utgångsläge.
När jag fick det senaste numret hamnade jag direkt i tidigt 80-tal, fula typsnitt, kompakt form, trångt och plottrigt. Jag saknar skönheten, kärleken till båtar och havet, vackra bilder som får ta plats, tomma ytor som stärker budskap och upplevelse.
Jag antar att ni vill locka den breda massan av båtägare, öka annonsintäkterna. Är det därför ni slänger det vackra överbord? Vad är meningen?”
Christer Danelius

” Nya På Kryss är ett sensationellt lyft! Plötsligt uppfyller tidningen mottot att stärka hågen för turist och långfäder till sjöss.
Det jag vill se i framtida nummer är praktiska seglingsråd för närområdet och enstaka inspirationer om långsegling.
Jag vill läsa om hur man seglar till Polen, Baltikum, Danmark, Holland, Ryssland etc. Vad finns för grynnor av byråkrati, utmärkningsfel, överfallsrisker etc. Hur och när seglar man längs Norges kust? Vad bör man tänka på vid nattsegling över Nordsjön, Östersjön? Vågar man gå till Shetland?
Det finns ju massor av medlemmar med massiv erfarenhet som kan dela med sig. För en Stockholmare kan det ju vara matnyttigt med praktiska besked om Danmarkssegling som kan utdelas av seglare i Skåne som betraktar detta utland som sitt banala hemmavatten.
Jag vill även läsa tips om båtutrustning, och då menar jag finurliga arrangemang, säkerhetspåfund etc, och inte så mycket fokus på senaste superplottern. Den kan man få broschyrer på nån annanstans. Lite artiklar om folk som renoverar klenoder och långfärdsutrustar vardagsbåtar är mycket läsvärt.”
Tor Melin

”Jag måste erkänna att det blev en smärre chock att nu se förändringen av en sådan fin klubbtidning. Då jag bor i London där postgången inte alltid är den bästa lyckades nummer 10/2009 och 1/2010 hamna i brevlådan med bara ett par dagars mellanrum. Jag räknade reklamsidorna i den nya tidningen som nu representerar 40 %, en markant sänkning av foto- och bildkvalité, Runt Kusten där lokala klubbaktiviteter beskrivs har försvunnit liksom insändarsidan Åtta Glas.
Finns det någon chans att rädda På Kryss från den stora kommersiella världen? Jag hoppas det.”
Magnus Jaderberg

”Jag har några synpunkter på delar av texten då det gäller kontraster. Jag har arbetat som leg optiker sedan 1988 och möter varje dag människor som ser bra men ändå har problem att läsa vissa texter.
För att man ska se bra ska det vara stor kontrast mellan bakgrund och text. Helst svart text på vit botten. Röd eller blå text/bakgrund bör man undvika då det är ansträngande att läsa.
Visst är det kul med färg men man kan istället t ex göra färgramar och låta den löpande texten behålla sin goda kontrast.”
Stina Lönn

”Kanonfräsch tidning. Ni har lyft den till en modern tidning. Nu kan man börja längta efter den nya På Kryss efter man läst den senaste. (och det var ett tag sedan man gjorde det). Lycka till i fortsättningen.”
Mats Gryte

En kommentar »

  • Nils Hult skriver:

    I tidningen står det att man önskar sig en läsarpanel. På webben går det inte att hitta till någon sida som tar emot synpunkter.

    Denna plats för kommentarer är heller lätt att hitta. Det är uppenbart att man inte vill ha kritik