Hem » Läsvärt, Löpsedel, Nyheter

Läsvärt   Löpsedel   Nyheter

Syre och salt i rekordflöde till Östersjön

16 januari, 2015 – 13.36 Kommentarer inaktiverade för Syre och salt i rekordflöde till Östersjön
ÖresundsbronVinterns oväder har ställt till det för många båtägare på land och till sjöss, som På Kryss rapporterat om tidigare. Men lågtrycken har sina fördelar och SMHI rapporterar nu om att inflödet av vatten till Östersjön slår rekord. Salt- och syre-rikt vatten från mer än motsvarande Vänern, Vättern och Mälaren har flödat in via Öresund och de danska bälten.
– Höstens svaga vindar gav låga vattenstånd i Östersjön och skapade förutsättningar för inflöde. I samband med flera lågtryckspassager med kraftiga sydvästliga vindar i början av december höjdes vattenståndet i Kattegatt samtidigt som vattenståndet sjönk i södra Östersjön. Inflödet tog då sin början, berättar oceanografen Thomas Hammarklint i SMHI:s rapport och konstaterar att de följande lågtrycken fortsatt att fylla på.250 kubikkilometer syre- och saltrikt vatten tillfördes det miljöhotade innanhavet under december till den 14 januari och kan förhoppningsvis förbättra förutsättningarna för allt som lever i Östersjön. Strömmen i Öresund var upp till 6 knop under bron med ett flöde av hundratusentals kubikmeter vatten per sekund.
– Effekterna av inflödet kommer inte synas på alla platser i egentliga Östersjön förrän om cirka ett år. Men redan nu kan man se effekterna i södra Östersjön, säger Thomas Hammarklint som främst välkomnar syret till det hotade livet på djupbottnarna.
För att få ett grepp om volymerna som det rapporteras om kan man jämföra med våra största sjöar Vänern, Vättern och Mälaren som tillsammans har en volym på drygt 240 kubikkilometer.

 

SMHI om inflödet:
http://www.smhi.se/nyhetsarkiv/storsta-inflodet-till-ostersjon-pa-20-ar-1.83689

SMHI:s syrerapport för Östersjön:
http://www.smhi.se/oceanografi/oce_info_data/reports/havmiljoarkiv/oce_rapportarkiv14.html

/Redaktionen
redaktion@pakryss.se

 

, , ,