Hem » Läsvärt, Löpsedel, Nyheter

Läsvärt   Löpsedel   Nyheter

Ta vara på gamla båtar och stötta innovation!

22 november, 2016 – 17.06 2 kommentarer

Ökad återanvändning, återvinning och deponering av gamla fritidsbåtar, turistmoms på gästhamnar och stöd till båtbranschen för att utveckla energisnåla motorer och båtar. De förslagen har presenterats till regeringen för att stärka den maritima näringen i Sverige.

Intresseföreningen Sjöfartsforum har presenterat åtta konkreta åtgärder för att stärka båtbranschen och hela den maritima näringen i Sverige. Infrastrukturminister Anna Johansson tog personligen emot förslagen presenterade i ett tjugosidigt dokument.

Vi föreslår åtgärder för ökad hållbarhet, samhällsplanering, forskning och utbildning, säger Joachim Glassell, vd, Sjöfartsforum.
– När det gäller fritidsbåtlivet behövs exempelvis åtgärder för att öka återvinningen och återanvändandet av gamla fritidsbåtar. Ett fungerande system behövs i hela Sverige för miljöns skull, säger Joachim Glassell.

humphree

Svenska Humphrees stabiliseringssystem för båtar och större fartyg är ett exempel på innovation som leder till lägre bränsleförbrukning.

I åtgärdspaketet konstateras också att fritidsbåtbranschen, som i högsta grad befinner sig på en global marknad, behöver stöd till utveckling och innovationer mot energisnålare båtkonstruktioner och motorer. Företagen behöver både innovationsstöd i form av kunskap och stöttning i innovationsprocessen och reda pengar: riskkapital.

Bland förslagen finns också behovet att anpassa skattelagstiftningen för gästhamnar. Till skillnad från hotell, stugbyar och campingplatser som betalar så kallad turistmoms på tolv procent, är momsen för gästhamnar 25 procent.

Ett annat förslag är att upprätta särskilda platser eller områden för mer högljudda eller platskrävande aktiviter på sjön som exempelvis vattenskoterkörning, kite-surfing och wakeboarding.
– I fjällen finns så kallade fun-parks för skotrar och något motsvarande tror vi kan behövas på vattnet. Det motsatta, hänsynsområden, finns redan på initiativ av länsstyrelserna, säger Joachim Glassell.
I Sverige finns tolv hänsynsområden, bland annat finns vid Väderöarna i Bohuslän och vid Stora Nassa i Stockholms skärgård. Inom området uppmanas besökande att inte överskrida 5 knop, undvika tomgångskörning och att inte köra runt med jollar med utombordsmotorer. Dessutom förväntas man dämpa musik och prat och undvika bullrande vattenlekar.

Någon officiell kommentar till förslagen från regeringen har inte kommit ännu.
– De måste få tid att ta del av dokumentet och vi hoppas på ny kontakt inom kort, säger Joachim Glassell.

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

, ,

2 kommentarer »

 • Anders Edvardsson skriver:

  Hej! Ett förslag att göra med gamla båtar som är dyra att skrota, ta av kölen och använda dom som ”lekstuga”
  På dagis eller något..

 • Gustaf Holgersson skriver:

  Det tycks mig som om Sjöfartsforum glömt vårt flytande kulturarv. Alla tusentals Fritidsbåtar av trä!
  Vad ska vi göra av dem när alltfler båtklubbar blir avlasta från sina varvsområden, som de haft sisådär hundra år!
  Gustaf