Hem » Läsvärt, Nyheter

Läsvärt   Nyheter

Tack för era insatser!

7 februari, 2018 – 23.33 Kommentarer inaktiverade för Tack för era insatser!

Att livet kan stå på spel ute i Atlanten såväl som i hemmahamnen visar årets utmärkelser för gott sjömanskap som Kryssarklubben delade ut på onsdagskvällen. Även en veteran inom nära långfärdssegling, segelbåtsentreprenören Christoph Rassy och ett långseglarpar uppmärksammades.

Sammanlagt nio personer och en flitig kommitté på Västkusten tilldelades högre utmärkelser av Kryssarklubben för sina insatser för båtlivet under 2017. Under en ceremoni på Båtmässan i Göteborg under onsdagskvällen fick mottagarna ta emot medaljer och plaketter för allt från gott sjömanskap till insatser för båtkonstruktion!

Fredrik Olsson och Staffan Andrén tilldelades utmärkelsen Gott sjömanskap efter sin räddningsaktion för Moore 55:an Lady Nor under en Atlantöverfart i slutet av 2016. Händelsen är beskriven i På Kryss nr 1, 2017.
– Det kändes självklart att vända för att hjälpa till och vi är tacksamma att allt gick bra till slut, sa Fredrik Olsson.

Båtrelaterade olyckor som leder till personskador är vanligare i hamn än ute till havs. Ett exempel var när Anki och Per Svensson förberedde sin båt hemma i Limhamn tidigt i maj 2016. Vattenståndet var lågt och det var en meter från bryggan ner till båten. Per trampade fel och föll på båten så att han medvetslös blev liggande delvis i det kalla vattnet. Anki lyckades inte få upp Per som gled allt längre ner i vattnet. På en brygga i närheten befann sig Jennie Veenhuizen som hörde Ankis rop. Jennie bedömde att det var mycket bråttom och tog den snabbaste vägen till den nödställde. Utan att tveka simmade hon över till den andra bryggan och kunde hjälpa till att få Per ur vattnet. Väl i säkerhet var det också Jennie som larmade 112. Efter en lång rehabilitering är Per nu återställd.

Christer Forsgren, till vänster, tar emot Timglaset från SXK:s ordförande Peter Follin. Bild: Peter Junermark

Christer Forsgren, till vänster, tar emot Timglaset från SXK:s ordförande Peter Follin. Bild: Peter Junermark

Utmärkelsen Timglaset tilldelas endast de som seglat längre än tiotusen sjömil i samband med Kryssarklubbens 24-timmarsseglingar. Stockholmaren Christer Forsgren har samlat mil i de nära långfärdsseglingarna sedan 1962. Premiären skedde då i egen ny båt med pappa som gast. ”Vi seglade med vinden så länge det blåste och vi hann bara 44,3 distansminuter och höll en fart av 1,8 knop!” har Christer tidigare berättat. Sedan dess har Christer avverkat över 14 000 sjömil varav många solo i sin Vindälva. Och han föredrar de längre distanserna på ett par, tre dygn.

Långseglarparet Lisa Köhler och Sven-Gösta Rundqvist tilldelas Skeppsklockan för att de har delat med sig av erfarenheter inför och under sina seglingar i europeiska vatten och just nu under den pågående seglingen runt jorden. De har Overseas 40:an Randivåg som hem tills vidare och befinner sig för tillfället i Australien.

Att västkustens naturhamnar är tillgängliga för så många har vi bland annat Västkustkretsens Hamn- och Ankarplatskommitté, HAK att tacka för. I början av 1950-talet gavs de första handritade hamnskisserna ut och i dag finns de noggrant mätta naturhamnarna beskrivna med flygfoto och kartor på papper och för skärm. HAK fick årets Grenanderplakett.

Inge Andersson och Lennart Falck tilldelades Kryssarklubbens förtjänsttecken i silver. Inge för sitt stora engagemang för att stimulera medlemmar till att ge sig ut och finna nya resmål och Lennart framförallt för sitt engagemang inom miljöområdet på senare år.

Christoph Rassy startade Sveriges största segelbåtsvarv Hallberg-Rassy. Bild: Peter Junermark

Christoph Rassy startade Sveriges största segelbåtsvarv Hallberg-Rassy. Bild: Peter Junermark

Christoph Rassy tog sig till Sverige från Tyskland som båtbyggarlärling på 1960-talet. Sedan dess har han byggt upp en av Sveriges främsta segelbåtsvarv som i dag håller den tusenåriga båtbyggartraditionen på Orust vid liv. Rejält tilltagna motorer, fast vindruta, passage från akterruff till kabin, väl tilltagna utrymmen för matlagning, garderober och toalett är några karaktärsdrag som tillsammans med seglingsegenskaperna har bäddat för framgången för Hallberg-Rassy-båtarna. Christoph tilldelades Tore Herlin-medaljen för sina insatser.

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

, , ,