Hem » Långfärd, Löpsedel, Nyheter

Långfärd   Löpsedel   Nyheter

Tandvärk stoppar Volvo Ocean Race-deltagare

30 januari, 2015 – 12.43 Kommentarer inaktiverade för Tandvärk stoppar Volvo Ocean Race-deltagare
Anthony Marchand. Bild: Maria Muina

Anthony Marchand till höger. Bild: Maria Muina

Flera veckor i sträck ute till havs under tuffa förhållanden skulle nog kunna få de flesta att krokna. Men för fransmannen Anthony Marchand var det något helt annat som var det största problemet under den tredje sträckan av Volvo Ocean Race – nämligen tandvärk.

– Om det inte hade varit för mitt problem, skulle det ha varit en bra etapp.

Värken slog till ungefär halvvägs på den tredje sträckan, mellan Abu Dhabi och Sanya. Anthony Marchand, som seglar med spanska Team MAPFRE, blev plötsligt sjuk. Det var så illa att han hade feber i nästan en vecka, och de andra i teamet fick täcka upp hans uppgifter.

– Jag vilade upp och återhämtade mig för att kunna avsluta sträckan på ett bra sätt, berättar han.

Anthony Marchand tvingas nu stå över nästa etapp av Volvo Ocean Race, mellan Sanya och Auckland. Han har istället åkt hem till Frankrike för behandling och hoppas kunna återvända ännu starkare inför femte sträckan.

Linda Hammarberg, Kryssarklubbare och långfärdsseglare som är aktuell i SVT:s ”Familjer på äventyr”, vet att tandproblem kan ställa till det ute till havs. Familjen har sluppit akuta problem men har ibland varit tvungna att leta upp en tandläkare när de väl har varit iland.

– Vid ett tillfälle slog vår dotter nästan ut en tand. Det var ingen fara eftersom hon har mjölktänder, men den var lös. Då fick vi uppsöka en tandläkare som drog ut den.

Hennes tips är helt enkelt att vara så förberedd som möjligt. Hela familjen gick till tandläkaren innan de gav sig ut på sin jorden runt-segling. Dessutom hade de en läkare på stand-by under hela tiden och ett stort skeppsapotek ombord.

– Vi hade mycket starka smärtstillande med oss, så att det skulle vara möjligt att fördröja processen vid exempelvis tandvärk. Det gjorde att det kändes lite tryggare.

Kim Nordlund
redaktion@pakryss.se

, ,