Hem » Läsvärt, Nyheter

Läsvärt   Nyheter

Tangerat vågrekord i Östersjön

12 januari, 2017 – 11.25 Kommentarer inaktiverade för Tangerat vågrekord i Östersjön

Vågrekordet på Östersjön tangerades under det senaste dygnet med en signifikant våghöjd på 8,2 meter mellan Stockholms ytterskärgård och Estland.

– Vi har gått igenom datan nu och konstaterat att rekordet från 2004 är tangerat, säger oceanografen Antti Kangas vid finska Meteorologiska institutet.
Enskilda våghöjder på runt 15 meter uppmättes i norra Östersjön under natten till torsdag, men Antti poängterar att det är mätningar utan betydelse i sig. Maximala våghöjder, som ofta rapporteras i media, bör inte räknas som rekord.
– Den relevanta datan är signifikant våghöjd som baseras på flera mätningar av den högsta tredjedelen vågor under en tid. Man kan också säga att det är den höjd som en van sjöman uppskattar av våghöjden till havs, säger Antti Kangas.
Mellan klockan 00.00 och 00.20 lokal finsk tid var den signifikanta våghöjden 8,2 meter vid bojen Norra Östersjön. Det tangerade rekordet inträffade alltså klockan 23.00 – 23.30 svensk tid.

Mätningen av de så kallade maximala våghöjderna är inte exakt utan kan innehålla enskilda fel. Men utslaget över tid blir mätningarna relevanta. Den signifikanta våghöjden är genomsnittet av den högsta tredjedelen av vågorna under tjugo minuter.

boj

Positionen för finska Meteorologiska Institutets boj Norra Östersjön som natten till torsdag uppmätte de högsta vågorna som någonsin uppmätts i Östersjön.

Den senaste stormen i Östersjön var alltså av rekordstorlek i samma klass som den 22 december 2004. Då namngav den finska vädertjänsten lågtrycket Rafael.
– Norra Östersjön är en ”no go zone” med de här noteringarna, konstaterar Antti om natten till torsdag.

Flera färjeturer ställdes in och passagerarfartyget Tallink Romantika förlorade en radarantenn och tog in vatten över däck som läckte in till hytter natten till torsdag.
Som en jämförelse var den beräknade signifikanta våghöjden strax över fyra meter när Estonia förliste 1994.

Svenska SMHI har mätt den maximala signifikanta våghöjden till 7,82 meter i Östersjön. Det var i södra Östersjön, vid Almagrundet i januari 1984. I dag har SMHI endast en fungerande vågboj i Östersjön, Knolls grund, och den uppmätte en signifikant våghöjd på 5,25 meter på onsdagskvällen.
– Vi har fler vågbojar, men Finngrundet blev borttrålad av en fiskebåt och Huvudskär slutade att sända och ska repareras. Vi kommer förmodligen att vänta med att lägga ut bojarna tills efter den värsta kylan, säger Erik Udén, mättekniker på SMHI i Göteborg.
När det gäller rekordnoteringar påminner Erik om möjliga mätfel.
– Vi brukar inte gå ut med några rekord förrän vi har hämtat själva minneskortet med all information som finns på bojen. Den information som skickas är bara en del av all information som mäts, säger Erik.

Rekordet för våghöjd i hela Sverige har uppmätts på Väderöarna i Bohuslän i januari 2015. Den signifikanta våghöjden var då 8,12 meter.

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

,