Hem » Läsvärt, Löpsedel, Nyheter

Läsvärt   Löpsedel   Nyheter

Tant Storm hemma i Luleå

27 september, 2016 – 12.00 2 kommentarer

Tant Storm har landat i Luleå och fått ny hemmahamn. Nu satsar de engagerade i Bottenvikskretsens hårt på upprustning av Kryssarklubbens IF-båt från 1976.

Tant StormSedan Eggegrundskretsen i våras erbjöd intresserade att ta över sin IF-båt, som haft Gävle som hemmahamn i flera år, har processen gått fort. Bottenvikskretsens ordförande Ulf Sundström fick Rita Larsson i Luleå med sig och telefonerna gick varma. Fanns det intresse att ta hand om Tant Storm? Det gjorde det, och i mitten av augusti transporterades så Tant Storm till Luleå med lastbil.
Granuddens Hamnförening i Luleå erbjöd sig att sponsra med båtplats och vinterförvaring, och ett gäng entusiaster sjösatte och mastade på trots kuling.
– Det är en perfekt båt för nybörjare, oerhört trygg, och fyra personer ryms att övernatta i den, berättar Rita Larsson.
– Vi har hunnit vara ute med henne ett tiotal gånger i olika konstellationer, och några har också kunnat delta med henne i en seglarskola.

Tant StormDen båt Rita och hennes sambo själva hade del i såldes för några år sedan, men hon kände att hon inte var riktigt klar med båtlivet. Nu har hon på kort tid samlat ihop intresserade med olika stor erfarenhet och bakgrund som ska hjälpas åt att ta ansvar för och rusta Tant Storm – för det finns mycket att göra, både stort och smått. Seglen är i gott skick, men till exempel motorn är i behov av tillsyn innan den kan användas.
– Men nästa sommar ska båten vara i toppskick! lovar Ulf Sundström, som tror starkt på projektet.

Det var dock inte alldeles självklart att Tant Storm skulle hamna i Luleå, eftersom Västkustkretsen också hade anmält intresse. Efter att en del missförstånd utretts tillföll hon dock Bottenvikskretsen, som kunde hämta henne snabbare.
– Det kan betyda mycket för utvecklingen av båtlivet i en liten men vidsträckt krets som vår, tror Ulf och Rita. Att kunna hyra en båt av den här storleken är ett bra sätt för dem som vill prova på seglarlivet utan att genast skaffa en egen båt.

Christina Liljestrand
redaktion@pakryss.se

, , ,

2 kommentarer »

  • Rita Larsson skriver:

    Ja, det är en fin båt! Vi har redan testat att både segla in och paddla in. Det går!

  • Magnus P skriver:

    Skoj att hon blir kvar på Norrlandskusten. Jag hyrde henne en vecka för ett par år sen och hade kul, trots den opålitliga motorn. IF seglar man ju bra utan motor, paddel funkar bra i stiltje ;-)