Hem » Nya prylar/båtar

Nya prylar/båtar

Test: 5 navigationsappar – Garmin BlueChart Mobile HD

20 februari, 2013 – 22.02 5 kommentarer

En app som dragits med förseningar men nu finns på en tuff marknad med svåra konkurrenter.

Garmins största fördelar är även de normalt dyra danska sjökorten är med i priset. Och dessutom ingår Hydrographicas specialkort.

Alla de vanliga fynktionerna finns med; skapa/importera/exportera waypoints, rutter och spår. Även BlueChart laddar ner sjökort över mobilnätet ute på sjön. Precis som med Navionics är det bra att ladda ner alla områden man beräknar färdas i redan innan man ger sig ut. Speciellt utanför Sverige.

Extra trevlig är funktionen för att ladda ner GRIB-filer (vindriktning/styrka för åtta dagar framåt. Det gick långsamt att ladda ner, men beror troligen att ett för stort område laddades ner (verkar vara hela världen!) snarare än ett användardefinierat område där man är …
Extra vädertjänst med radar och satellitbilder kostar 28 kronor för ett år.

Sjökortssymbolerna är inte standard enligt ”Kort 1”.

ActiveCaptain är användarbaserade bidrag med allt från naturhamnar, recensioner. En funktion som också de större konkurrenterna har.

Sammanfattning: Många trevliga funktioner, men tyvärr sällan uppdaterad information, för trots att jag laddade ner appen i slutet av januari 2013 var sjökorten från 2010-2011 även i de fall där Sjöfartsverket kommit ut med nya 2012.

Pris: Sjökort för de nordiska länderna 379 kronor (själva programmet gratis)

Storlek program: 103,6 MB, sjökort laddas ner eftersom över mobilnätet.

Mer info: www.garmin.se

5 kommentarer »

 • Niklas skriver:

  Har laddat hem appen, men finner bara ett alternativ för inköp som passar svenska vatten. Det kostar 1095 kr.

  Då jag främst tänkte använda appen som planeringsverktyg (går tyvärr inte överföra till min Garmin 525) så är det väl dyrt.

 • Torbjörn Berg skriver:

  Jag har seglat i Tyskland och Danmark i sommar och använt Ipad med Garmin Blue Chart som navigator. Det har fungerat utmärkt. Min upplevelse är att sjökorten är aktuella och detaljerade med bra precision. Och i svenska vatten har jag haft glädje av Hydrographicas specialer.
  Det är snart dags att uppdatera sjökorten i min vanliga Garminplotter men det struntar jag nog i om inte priserna sjunker. Ipaden fungerar lika bra och med större skärm. Tyvärr är den inte vattentät, det är den vanliga plotterns enda fördel.

 • Hans Brolin skriver:

  Min erfarenhet av Garmin och Hydrographica är att de finns hos Garmin året efter Hydrographica släpper dom. H släpper dom till ”Allt för Sjön” och då blir väl tiden att få in dem och modifiera dom till Garmins format för kort för att de skall kunna släppas till sommaren samma år.

 • Micke skriver:

  Jan-Olof

  Ja det stämmer, Hydrographicas kort är med – och jag hoppas att de också uppdateras i vår. Jag kontollerade Spiken i Vänern som är ett av deras senaste kort, men som inte fanns med.

  De dyra danska korten är med. Liksom sträckan Svalbard i norr till Caspiska havet i söder. I väster sträcker man sig till Zeebrugge i Belgien och i öster en bra bit in i Ryssland.

 • Jan-Olof Berg skriver:

  En liten undran: är det sant att Hydrographicas specialkort ingår till det facila priset av 379:- inkl. Skökort över de nordiska länderna