Hem » Nya prylar/båtar

Nya prylar/båtar

Test: Multiverktyget Gerber Crucial

14 januari, 2011 – 08.04 Kommentarer inaktiverade för Test: Multiverktyget Gerber Crucial

En viktig säkerhetsdetalj ombord är att ha en vass kniv tillgänglig – till exempel fasttejpad lättåtkomlig för rorsman i sittbrunnen. Det kan också vara bra att ha en personlig kniv för snabba jobb på fördäck, eller om man i värsta fall måste kapa ett skot eller en livlina omedelbart.

Knivens blad ska helst vara sågtandat, eftersom det mycket effektivare skär av en lina. Rostfria knivblad är bra i fuktig miljö, men svåra att få vassa igen.

En trubbig spets minskar skadorna. Om kniven dessutom kan öppnas med en hand är det ännu bättre.

Efter att ha testat flera olika multiverktyg genom åren, rekommenderar jag en lätt kniv med bara de viktigaste funktionerna. Är den för tung kommer man inte att ha den med och den hamnar då i verktygslådan snarare än i fickan.

Gerber Crucial från amerikanska Gerber väger 142 gram och kostar cirka 700 kronor. Innehåller det mest grundläggande man kan behöva: knivblad, skruvmejslar, ölöppnare/karbinhake och en platt-/avbitartång. Alla verktyg, utom plattången, nås utan att verktyget måste fällas upp. Knivbladet, utan vass spets, är till hälften slätt och till hälften tandat. Det fälls lätt upp med en hand, tack vare tumgreppet på bladets rygg, och spärras på plats.

Sammanfattning: Jag fann verktyget smidigt och kompakt, en viktig egenskap enligt min mening. Bladet är vasst och har den viktiga sågtandningen. Jag skulle dock önskat att den var ännu något lättare.

Denna kniv blev årets julklapp till mig själv och den har redan kommit till användning. I sommar kommer den att vara med hela tiden …

Betyg: ✷✷✷✷

Pris: cirka 700 kronor.

Mer info: www.gerbersverige.com