Hem » Nyheter

Nyheter

Tidig varning för havstulpan längs Östersjökusten

8 juli, 2016 – 16.15 Kommentarer inaktiverade för Tidig varning för havstulpan längs Östersjökusten

Något tidigare än vanligt har havstulpanlarverna börjat sätta sig fast utmed Östersjökusten. Skärgårdsstiftelsens varningssystem för havstulpaner indikerar nu att larverna fäster sig i delar av Kalmar, Blekinge och Skåne.

Havstulpan

BILD: John Leffman

Syftet med varningen är att båtägare som vill hantera havstulpanerna under perioden som de sätter sig eller strax efteråt. Exempelvis väljer vissa båtägare att tvätta båtbotten strax efter fästperioden eller flytta båten till sötvatten. Den som använder en duk för att mörklägga båtbotten kan också vara särskilt noggrann under perioden som larverna fäster. Ett annat alternativ för främst mindre båtar är att lyfta upp båten från havsvattnet.

Skärgårdsstiftelsens havstulpanprojekt meddelar att havstulpanerna också är på gång i Stockholms, Öland, Gotland och Östergötland men att det fortfarande är i så små mängder att den väljer att inte gå ut med en varning.

Skärgårdsstiftelsen har ett hundratal havstulpanobservatörer som kontrollerar sina mätstationer under juni till september. När havstulpanen precis satt sig på båtbotten är den till en början mjuk och lätt att få bort.

För att få varningarna för havstulpan: skicka ett sms till 71120. Skriv ”havstulpan start” i meddelanderutan.

LÄNK: Havstulpanprojektet