Hem » Läsvärt, Nyheter

Läsvärt   Nyheter

Tio nya Iridiumsatelliter i en uppskjutning

9 oktober 2017 – 07:39 Kommentarer inaktiverade för Tio nya Iridiumsatelliter i en uppskjutning

Satellitnätverket Iridium skickade på måndagen upp tio nya satelliter som en del av sitt systembyte. Sammanlagt 75 satelliter ska ingå i det nya heltäckande kommunikationsnätverket.

Konkurrensen mellan satellitnätverken runt jorden ökar. Det har blivit både enklare och billigare att skjuta upp små satelliter med hög kapacitet. Det enda nätverket för tal- och datakommuniktion som täcker hela jorden, inklusive alla havsområden, är Iridium. Företaget är i färd med att byta ut sin nuvarande teknik till ett nytt med flera mindre satelliter.

På måndagen sköts en raket, SpaceX Falcon 9, från Vandenberg Air Force Base i Kalifornien med tio nya Iridiumsatelliter. Sammanlagt finns nu 30 nya satelliter i omlopp, men det krävs sammanlagt 66 stycken för att klara kommunikation över hela jorden och ytterligare nio stycken ska placeras ut som reserver.

Det nya systemet heter Next och kan utöver talkommunikation bland annat tillhandahålla bredband och övervakning och spårning för flyg och sjöfart.
Kostnaden för satellitkommunikation för privatpersoner har generellt blivit lägre de senaste tio åren. Satellittelefoner och routrar för långfärd kan köpas eller hyras.

Redaktionen
redaktion@pakryss.se