Hem » Annons

Annons

Tips: Köpa ny båt – tänk på det här

26 maj, 2021 – 15.36 Kommentarer inaktiverade för Tips: Köpa ny båt – tänk på det här

Den svenska sommaren står runt hörnet, och därmed är också båtsäsongen igång. För dig som ska köpa en ny båt inför sommaren finns det vissa viktiga saker att tänka på.

Pandemin har medfört att allt fler svenskar fått upp ögonen för att semestra på hemmaplan. Även om sommaren är kort så finns det fantastiska möjligheter att hinna se mycket av Sverige med båt.

Få land har så många natursköna vatten som Sverige i form av sjöar, kanaler, skärgårdar och havet. För dig som inför sommaren funderar på att köpa en båt för första gången, eller uppgradera till en ny båt, är det smart att vara påläst.

Jämför båtar innan köp

Jämförelse är viktigt, för självklart vill du få ut det mesta möjliga från de investerade pengarna. Oavsett om det gäller semesterresan utomlands med all-inclusive, bettingbonusar hos spelbolag på nätet, eller i det här fallet köp av båt.

Semestra med båt i Sverige

Om du funderar på att köpa båt har du säkert redan hittat dina anledningar till investeringen. Båtlivet är en dröm för många, och ett svårslaget sätt att uppleva den svenska sommaren till fullo.

En båt gör det enkelt att åka på hemester, tack vare alla fina vatten som finns i vår närhet. Göta kanal, Stockholms skärgård, västkusten och ostkusten, Vättern, Vänern, Gotland och Öland är bara några exempel på härliga ställen att utforska som båtägare.

Att tänka på

Innan båtköpet finns det flera frågor att begrunda som hjälper till i valet av båt. Glöm inte bort de till synes självklara detaljerna, som att ordna en båtplats och vinterförvaring!

Vad ska du använda båten till?

Den första frågan du bör ställa är hur båten ska användas.

  • Ska du ha en motorbåt eller en segelbåt? Segling kräver mer kunskap i hantering, men har också en särskild charm tycker många.
  • Hur mycket tid är du beredd att lägga på båten? En större båt kräver mer skötsel.
  • Fundera på om det ska finnas rum för övernattning, och i så fall för hur många personer och vilken standard övernattningen ska hålla.

Budget: Begagnad eller ny båt

Att köpa en begagnad båt är naturligtvis billigare än en att köpa en ny. När du köper begagnat är riskerna däremot större. Du får till exempel inte samma garantier.

Genom att använda till exempel en etablerad handelsplats på nätet, där båtarna är varudeklarerade, ökar tryggheten. Låt en oberoende person göra en besiktning av båten för att få reda på eventuella brister.

Säkerhet till sjöss – lär känna båten

Sist men inte minst är det viktigt att ha koll på vad sjölivet innebär. Det gäller allt från hur du sköter båten, till hur du sjösätter och tar upp den ur vattnet, och segling eller körning av båten. När du köpt en ny båt är det viktigt att lära känna den för att veta hur delarna fungerar och var de sitter.

Se till att vara tillräckligt utbildad innan du ger dig ut på vatten. Ha med all utrustning som behövs, som flytvästar, verktygslåda, första hjälpen-kit, brandsläckare, och ordentligt med mat, vatten och varma kläder. Glöm inte heller att kolla vädret innan. Planera båtturen och berätta för någon vart ni ska åka någonstans.

,