Hem » Ombord

Ombord

Tjuvstart på bokrean

16 januari, 2013 – 10.52 Kommentarer inaktiverade för Tjuvstart på bokrean

I en liten bokhandel hittar jag seglingsskildringar för mellan 25 och 50 kronor styck – det är tjuvstart på bokrea.

Norstedts har nyligen bytt lager för sina böcker och har gjort sig av med massor av böcker som inte får plats på nya stället.

Det finns flera bokhandlare som specialiserat sig på att köpa upp restlager av böcker. En i centrala Stockholm är Drottninggatans Bok & Bild (nästan ända uppe vid Rosenbad, riktningGamla Stan) och där man i källaren ibland kan hitta fynd, oftast under 50 kronor för en bok med ett par tre år på nacken.

Denna typ av bokhandlare finns i andra städer också naturligtvis, och på båtmässan i Göteborg brukar det finnas en eller ett par av dem. Mässan i Göteborg börjar 1 februari.

Under onsdagen köpte jag med mig Birger Sjöbergs bok Catalina (35 kr), Peter Lindblom Smällar man får ta (50 kr), Per Tangvald I farliga farvatten (25 kr, tryckt 1989) och slutligen Åke Mattssons Vänd och skota hem (25 kr, 1993). Alla dessa saknades i min bokhylla.

Begreppet ”bokrea” som normalt går i slutet av februari börjar försvinna eftersom priserna på böcker redan är lågt genom alla bokhandlare på webben.