Hem » Nya prylar/båtar

Nya prylar/båtar

Toalett ombord

8 juni, 2011 – 08.08 2 kommentarer

Förra året hade På Kryss en tävling där uppgiften var att konstruera en båttoalett som skulle underlätta hantering av mänskligt avfall i båtar. Dick Wellergård var en av dem som hade ett förslag och han lovade att återkomma när han hade en fungerande prototyp.

Har nu äntligen fått ihop toaletten. Jag har tillverkat en prototyp där jag monterat en luktspärrbehållare med utlopp genom det förborrade toalettporslinet. Byggde på en 8 centimeters förhöjning av toalettstolen för att få rum med urinuppsamlaren (blå mjukplast som fanns att köpa färdig) som delar toalettskålen i två delar (urin och fekalier). En något modifierad sittring krävs för att jag ska kunna öppna dörren till regnställsgarderoben, som finns bakom toalettstolen.

Det viktigaste med urinseparation är att septiktankens kapacitet ökar många gånger om, dels med separat tank för urin och dels de extra spolningarna när man bara kissar. Att kissa på natten utan att behöva pumpa låter resten av besättningen sova. Urinseparation är dock kontroversiellt – visst läkemedelsanvändande kan kräva detta, men de besättningar som inte använder till exempel p-piller borde kunna släppa ut sin urin i sjön. Andra kan samla upp i ett femliterskärl och tömma i anläggning.

Dessutom tycker jag att kommunerna bör göra det enklare att använda tömningsstationerna, till exempel på en flotte med akterbojar istället för långsides en brygga – fler båtar får plats.

Naturligtvis uppstår nya problem när jag testar den nya lösningen praktiskt, men det blir en utmaning att försöka lösa dem.

Dick Wellergård

2 kommentarer »