Hem » Nyheter

Nyheter

App visar vägen till toatömning

15 augusti, 2017 – 13.21 4 kommentarer

Transportstyrelsens karta över stationer för toatömning finns nu även som mobilapp. Du kan själv rapportera brister direkt via appen.

Alla fritidsbåtshamnar ansvarar för att det finns möjlighet att lämna toaavfall från fritidsbåtar i eller nära hamnen. Långtifrån alla hamnar lever upp till kraven och dessutom kan stationerna gå sönder eller bli fulla under högsäsong. För att underlätta att hitta till närmaste tömningsmöjlighet har Transportstyrelsen kartlagt stationerna i funktionen Hamnkartan (länk nedan) som funnits på webben i något år och som nu även finns som app.

Appen lagrar informationen och kartunderlaget på mobilen vilket innebär att man inte måste vara uppkopplad mot internet när man använder appen. Tidpunkten för senaste uppdatering presenteras under inställningar (”Senast synkroniserad”).

HamnkartanPositionerna för kartan är kontrollerade av Transportstyrelsen, men uppgifter om eventuella brister bygger på att stationsägaren själv eller att båtägare rapporterar fel.

Att färsk information om tillgängliga stationer behövs är uppenbart. Exempelvis fungerade varken Norrtälje gästhamns eller någon av stationerna hos Norrtälje Seglarsällskap, Gräddö, Lidö och Fejan under flera dagar i början av augusti. Förhoppningsvis håller stationsägare och skeppare informationen uppdaterad så att båtägare slipper göra omvägar i onödan.

Appen har tre funktioner:

1: En interaktiv karta som visar var det finns toatömningsstationer och om några av dessa är anmälda som icke fungerande
2: Anmälan av icke fungerande tömningsstation.
3: Anmälan att en hamn saknar men borde ha en tömningsstation.

Appen Hamnkartan, som är gratis, finns att hämta på Google Play Butik för enheter med operativsystemet android och i Apple-mobilers appstore (Appstore blir tillgänglig på webben i höst).

LÄNK: Google Play [ För Android ]

LÄNK: Hamnkartan på webben [ Transportstyrelsen ]

/Redaktionen
redaktion@pakryss.se

4 kommentarer »

 • Hej Andreas,
  Google Play ska finnas på alla android-telefoner och -surfplattor. Det finns också en länk nedanför artikeln ovan.
  /Redaktionen

 • Andreas Kreft skriver:

  Hej,
  det låter interessant. Men hur hitta man Appen? Kan ni skicka en länk (Google Play)?
  1000tack!
  Andreas
  e-mail: akre20012@gmail.com

 • Richard Bodin skriver:

  Bra att kunna hitta tömmningsstationer och felanmäla. Seglar i Bohuslän och alltför många gånger har vi konstaterat att många tömmningsstationer inte fungerar som de skall och det saknas infromation vart man skall felanmäla, hoppas att appen underlättar för alla, vissa kommuner har väldigt dålig koll på sina anläggningar, tyvärr.

 • Claes Westin skriver:

  Jätte bra med ”Toaapp”! Dock bör systemet med rödmarkerade felaktiga tömningsstationer ses över. Stationen vid SXK Norrviken/Runmarö är rödmarkerad. Jag har dock använt stationen utan problem hela 2017. I en kommentar till rödmarkeringen av stationen framgår att den ”tömmer ut skit” över den som toasuger sin tank. Kommentaren är dock från 2016! Jag har fått flera undrande kommentarer från bojliggare om stationen verkligen går att använda. Sannolikt är det ett flertal som undvikit att tömma sina septitankar p.g.a. rödmarkeringen! Systemet med rödmarkering borde ses över så att någon(?) kontrollerar om felaktiga stationer har åtgärdats så att rödmarkeringen kan tas bort.