De är ofta trasiga. Eller placerade så att det är svårt att nå dem på ett säkert sätt. Andreas är en av många båtägare som blivit lidande genom konsekvenserna av undermåliga stationer för toatankstömning. Efter nästan ..." /> Toatömningskaoset skadade Andreas båt | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Toatömningskaoset skadade Andreas båt | På Kryss
Hem » Läsvärt

Läsvärt

Toatömningskaoset skadade Andreas båt

17 april 2023 – 10:19 En kommentar
Toatömningskaoset skadade Andreas båt

De är ofta trasiga. Eller placerade så att det är svårt att nå dem på ett säkert sätt. Andreas är en av många båtägare som blivit lidande genom konsekvenserna av undermåliga stationer för toatankstömning.

Efter nästan tre dagar var det dags att tömma tanken. Stavsnäs hamn låg närmast och även om tömningsstationen där låg särskilt illa till fanns det inget alternativ. Själva förtöjningen gick bra, men strax efter inträffade det som Andreas upplever som ett återkommande orosmoment.

– Ett större fartyg passerade utanför och drog upp vågor på 1,5 meter. Vi låg med bredsidan ut mot farleden och vågorna slog hårt mot båten som i sin tur slog hårt mot bryggan, säger Andreas.

Trots rejäl avfendring fick den 3,5 ton tunga båten ordentliga skador på fribordet vilket innebar att den måste tas upp på land och repareras till en ansenlig kostnad. Det är visserligen den enda skadan i en toatömningssituation på tio år, men däremot händer det ofta att familjen får avstå från tömning på grund av att vädret är för hårt för att kunna lägga till på en utsatt flytbrygga.

Ett annat problem är trasiga eller fulla tömningsstationer. Tidigare visade Transportstyrelsens app Hamnkartan om en viss tömningsstation var tillgänglig eller inte, men den funktionen är nu borttagen. Det här är problem som alla båtägare känner till och Andreas skulle gärna se förslag på lösningar.

– I dag blir jag i praktiken ofta tvungen att bryta mot lagen. När tanken är full måste den tömmas, även om det innebär att avfallet går ut i havet.

I dag är alla hamnar som tar betalt av sina besökare skyldiga att erbjuda möjligheter att tömma septiktanken, men Transportstyrelsen bedriver inte någon aktiv tillsyn utan förlitar sig på inkomna klagomål.

 
Läs hela artikeln i På Kryss nr 1–23.

En kommentar »

Lämna en kommentar

Lämna din kommentar här nedan, eller lämna en trackback från din webbplats. Du kan också prenumerera på dessa kommentarer via RSS

Var trevlig. Håll det rent. Håll dig till ämnet. Ingen spam.

Du kan använda dessa taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar