Hem » Långfärd, Läsvärt, Nyheter

Långfärd   Läsvärt   Nyheter

Tog båten till studentmottagningen: 258 sjömil på en helg

10 juni 2019 – 10:38 Kommentarer inaktiverade för Tog båten till studentmottagningen: 258 sjömil på en helg

Han kunde ha tagit Gotlandsbåten eller möjligen flyget. Men han valde sin egen segelbåt för resan från Stockholm till Gotland, där hans gudson hade studentmottagning. Resan tur och retur tog 49 timmar och totalt la På Kryss-medarbetaren Henrik Rådmark 258 sjömil under kölen i helgen.

[ Videoklipp från seglingen längre ned på sidan ]

Henrik, varför tog du segelbåten i stället för Gotlandsbåten?
– Det finns ungefär tusen anledningar. Den viktigaste är att jag är barnsligt galen i att segla. Jag köpte min båt förra året och tar varje tillfälle i akt att ge mig ut. Sen var jag också nyfiken på hur det är att segla så länge, och inte minst på öppet hav – något som jag inte gjort förut.

Fanns det någon miljöaspekt bakom beslutet?
– Nej, inte alls. Det var en rent egoistisk handling. Jag älskar att segla, eller snarare att lära mig segla.

Hade du förberett dig på något särskilt sätt?
– Nja, det var ju i princip som en vanlig helgsegling. Jag hade köpt fyra alkoholfria öl, men hann bara dricka upp en. Båten rörde sig för mycket för att jag skulle kunna njuta av annat än själva seglingen.

Hur var vädret?

Sommarnatt

Under överfarterna från och till Gotland höll sig Henrik vaken hela tiden. Bild: Henrik Rådmark

– Rätt blåsigt och sjön var ganska gropig. Min First 31.7 går bäst i lugnare vatten. Det var en av lärdomarna, att den här typen av segling görs bäst med en båt som har ett mer v-format skrov och kanske lång köl. Jag har redan på börjat titta efter beggade Contessa 32:or, haha.

Vilka övriga lärdomar har du gjort?
– Eftersom jag är nybörjare lär jag mig saker så fort jag gjort loss båten. Utöver det jag nämnde tidigare, att min båt inte är särskilt väl lämpad för längre havsseglingar i grov sjö, har jag nog lärt mig – eller blivit påmind om – att ha respekt för vinden och vattnet och hellre ha för lite än för mycket segel uppe.

– Och jag gjorde något misstag på vägen hem, då jag hade vinden ungefär 190 grader med 10 meter per sekund. Jag spirade focken med spinnakerbommen, som egentligen är för lång för det, och fick visserligen upp en bra fart. Men båten var lite slingrig och snart tryckte en större våg aktern upp och åt sidan, och pressade ner båten mot lovart i en mildare broach, så att bommen doppade i sjön.

Skulle du göra om resan?
– Absolut, alla dagar i veckan!

Henrik Rådmark är frilansjournalist och har bland annat varit tillförordnad redaktör för På Kryss under vintern 2019.

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

, ,