En ny rapport från Pew Charitable Trusts and Systemiq visar att det kommer att finnas motsvarande 50 kilo plastskräp per kustmeter år 2040 om inga ytterligare åtgärder tas. Redan i dag är plast det vanligaste skräpet ..." /> Tredubbling av plast i havet 2040 | På Kryss Tredubbling av plast i havet 2040 | På Kryss
Hem » Läsvärt

Läsvärt

Tredubbling av plast i havet 2040

18 augusti, 2020 – 10.19 En kommentar
Tredubbling av plast i havet 2040

En ny rapport från Pew Charitable Trusts and Systemiq visar att det kommer att finnas motsvarande 50 kilo plastskräp per kustmeter år 2040 om inga ytterligare åtgärder tas.

Redan i dag är plast det vanligaste skräpet i våra hav och det finns prognoser som pekar på att det 2050 kan finnas mer plast än fisk i haven. Runt 80 procent av skräpet kommer från land och det mesta är plast som bara används någon enstaka gång innan det slängs. Håll Sverige Rent har länge jobbat med frågan och vd Johanna Ragnartz menar att situationen är ohållbar.
– Haven kommer att svämma över av plast inom två decennier. Det som görs i dag är inte tillräckligt och vi har inte tid att vänta.

I rapporten “Breaking the plastic wave” slår man också fast att dagens åtgärder, varav många sker på företagsnivå, nationell nivå eller till exempel genom direktiv i EU eller liknande samarbeten, är otillräckliga för att bromsa utvecklingen.
– Det är billigare att producera ny plast av fossila råvaror än att ta hand om det vi redan har producerat. Det är inte hållbart alls och det leder till en ökad nedskräpning, säger Johanna Ragnartz.

Med avstamp i rapportens slutsatser tar nu Håll Sverige Rent initiativ till ett digitalt seminarium om situationen med plast i haven i september dit nyckelpersoner i samhället inbjuds att ta del av rapportens slutsatser och samtala om hur aktörer i Sverige kan agera för att minska nedskräpningen av plast i haven.

Mer information om rapporten hittar du här.

En kommentar »

  • Björn Holmström skriver:

    Det verkar av kommentarerna ovan som att Håll Sverige Rent anser att Sverige och svenskarna har en betydande del av skulden för plastskräpet. Det tror jag är nys.
    Björn Holmström