Hem » Löpsedel, Nyheter

Löpsedel   Nyheter

Trenden fortsätter – fler kör nyktra på sjön

22 juli, 2015 – 08.15 Kommentarer inaktiverade för Trenden fortsätter – fler kör nyktra på sjön
Sjöfylleri

Bild: Kustbevakningen

Under perioden den 15-19 juli har Kustbevakningen satsat extra på sjösäkerhet genom förannonserade fart- och nykterhetskontroller över hela landet. Och resultatet bekräftar trenden från förra året, att fler kör nyktra och följer de aktuella reglerna.

Syftet med satsningen har varit att dels öka kunskapen om de regler som gäller till sjöss och öka regelefterlevnaden och dels ge allmänheten möjlighet att möta Kustbevakningens medarbetare. Sammanlagt har Kustbevakningen under dessa dagar utfärdat 13 ordningsböter och 2 rapporter för fortkörning samt 6 rapporter om misstänkt sjöfylleri.

− Det är lätt att fokusera på det antal som rapporteras för brott mot lagen. Vänder vi på det ser vi att under den här satsningen så har 324 hållit fartgränsen, och 220 har kört nyktra av de vi har kontrollerat. Det vi ser är att det stora flertalet sköter sig på sjön, och det är mycket positivt för sjösäkerheten, säger Ulrica Carlson, ställföreträdande regionchef i Kustbevakningens region Nordost.

Att rapportera brott är ett sätt att skapa en ökad regelefterlevnad. Ett annat är att förannonsera kontrollerna och informera om reglerna som gäller med målet att alla ska kunna färdas tryggt och säkert på sjön.

− Det är stor skillnad på båttrafiken nu och för tio år sedan, säger Ulrica Carlson.

– Den pedagogiska effekten av att ha en promillegräns för större och snabbare båtar syns tydligt ute bland ägarna till fritidsbåtar som idag nästan undantagslöst har en nykter båtförare vid kontrollerna, vilket är positivt. Ägarna av fritidsbåtar har blivit bättre på att följa regler till sjöss och det är positivt för sjösäkerheten. Att de som är till sjöss tar det lugnare med både fart och nykterhet bidrar till en tryggare miljö till sjöss.

redaktion@pakryss.se

, ,