Hem » Läsvärt, Löpsedel, Nyheter, Säkerhet

Läsvärt   Löpsedel   Nyheter   Säkerhet

Underhåll din uppblåsbara flytväst!

20 maj, 2016 – 15.16 2 kommentarer

Sex av tio drunknade i Sverige skulle sannolikt ha överlevt om de burit flytväst. Om man har en uppblåsbar flytväst är det viktigt att kontrollera den varje år.

För båtsman Gustav på Landsort och sonen Albin är det Flytvästens dag alla dagar på sjön. På lördag uppmärksammas Internationella Flytvästdagen över hela världen.

För båtsman Gustav på Landsort och sonen Albin är det Flytvästens dag alla dagar på sjön. Lördagen den 21 maj uppmärksammas Internationella Flytvästdagen över hela världen.

Enligt Transportstyrelsens och Svenska Livräddningssällskapets statistik skulle sex av tio som omkommit genom drunkning i fritidsbåtsolyckor kunna ha överlevt om de använt flytväst. Ytterligare några hade överlevt om de hade haft möjlighet att larma då de flöt i vattnet.

Av de 307 personer som drunknat i samband med fritidsbåtar de senaste tio åren skulle alltså 185 personer kunnat ha överlevt om de använt flytväst. Årligen drunknar i Sverige ett trettiotal människor i samband med fritidsbåtolyckor. De allra flesta av drunkningsoffren är män mellan femtio och nittio år och nio av tio saknar flytväst när de hittas.

UML

UML:s uppblåsningsmekanism med (t h) och utan säkring av gaspatronen (t v). Bland andra Baltics västar saknar säkringen på tidigare modeller och vid Västkustkretsens kontroller har helt urskruvade patroner upptäckts.

I uppblåsbara flytvästar riskerar gaspatronen att skruvas ur så att uppblåsningsmekanismen inte fungerar. Oavsett fabrikat måste alla uppblåsbara flytvästar kontrolleras minst en gång per år.
Svenska Kryssarklubbens Västkustkrets har arrangerat flera träffar för kontroll av uppblåsbara västar. Några av de kontrollerade västarnas mekanismer för uppblåsning visade sig ha brister i funktionen eftersom gaspatronerna varit lösa eller urskruvade. Tillverkaren Baltic säljer flest uppblåsbara västar i Sverige. Samma modeller av mekanismer med lösa gaspatroner från United Moulders Limited, UML, sitter också i andra fabrikat.
– Uppblåsbara flytvästar är ett mycket bra alternativ och räddar liv, men kan skapa en falsk trygghet och bli farliga om de inte får en årlig tillsyn, säger Ove Thorin, ordförande för Västkustkretsens tekniska kommitté.
– En tillsyn bör göras minst en gång om året, vikten på gaspatronen skall kontrolleras och västen blåsas upp så man vet att den är hel, säger Ove som också påminner om rekommendationen av grenband för alla flytvästar.

På lördag arrangerar Kryssarklubbens Västkustkrets kontroller av uppblåsbara flytvästar på kansliet i Långedrag. Se Västkustkretsens sajt på sxk.se för mer information.

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

 

, ,

2 kommentarer »

 • Johan Boström skriver:

  Hej Janne,
  Så här svarar Ove Thorin, Västkustkretsen, angående eventuell reklamation:

  ”Hej,
  Enligt Konsumentköplagen kan en produkt anses felaktig och föranleda reklamation om säljaren underlåtit att ”upplysa köparen om ett sådant förhållande rörande varans egenskaper eller användning som han kände till eller borde ha känt till”. I instruktionerna på västen står det att man före användandet ska kontrollera att gaspatronen och andra delar sitter fast. Gör man som instruktionen säger så fungerar västarna, enligt vår erfarenhet.
  Men kontakta gärna Baltic eller annan aktuell tillverkare för mer information. Inom Västkustkretsen hoppas vi kunna arrangera fler träffar om underhåll av uppblåsbara västar.”

  //via redaktionen

 • Kalle skriver:

  Hej!
  Jag missade detta tillfälle. Det låter som ett produktionsfel. Kan man inte returnera till Baltic så att de fixar under garanti?

  mvh
  Kalle

1 Pingbacks »