Hem » Läsvärt, Löpsedel, Nyheter

Läsvärt   Löpsedel   Nyheter

Upprustningsprojektet för Göta kanal invigt

9 maj, 2016 – 14.10 Kommentarer inaktiverade för Upprustningsprojektet för Göta kanal invigt

Det största renoveringsprojektet i Göta kanals historia invigdes på måndagen. Under fem år investeras en halv miljard kronor i kanalens anläggningar. Arbetet har redan inletts med förstärkningar mot ras. Slussen i Söderköping har också stärkts och tätats.

Göta kanal

Delar av Göta Kanals besökscentrum invigdes på måndagen vid Bergs slussar. BILD: Niclas Albinsson

Göta kanal 2.0 kallas projektet som Göta kanalbolag officiellt invigde på måndagen. Projektets slutrapport från förstudien visade på ett stort renoveringsbehov för att klara kanalens fortsatta drift. Regeringen har avsatt medel under 2016 till den mest nödvändiga upprustningen. Totalt beräknas projektet kosta drygt en halv miljard kronor under en femårsperiod. En stor del av projektet styrs av de högre säkerhetskraven i den nya Dammsäkerhetslagen.

På måndagen invigdes också två nya utställningar inom ramen för Göta kanals besökscentrum vid kanalens största slussanläggning, Bergs slussar. Utomhusutställningen visar de stora portarna och den tekniska utvecklingen som påverkat dem genom åren. Inomhusutställningen, En vacker historia, berättar om de nästan 200 år av kanalhistoria, ingenjörernas utmaningar och hur Göta kanal förbereds i det nya projektet.

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

, , ,