Hem » Mitt På Kryss

Mitt På Kryss

Insändare: Utgång ur register påverkar anropssignal till VHF

20 april, 2011 – 15.16 Kommentarer inaktiverade för Insändare: Utgång ur register påverkar anropssignal till VHF

Jag läste med intresse och förvåning informationen om sjöfartsregistret i senaste numret av På Kryss.

Jag har själv en båt som varit registrerad sedan slutet av 70-talet även om båten bara är tio meter – vi tyckte det var enklare att kunna klarera in i olika medelhavshamnar med ett ”riktigt” nationalitetsbevis. Hittills har det ju inte varit någon årsavgift efter att ha betalat registreringsavgiften (som jag nu inte kommer ihåg hur stor den var).

Efter att ha läst informationen i På Kryss bestämde jag mig för att gå ur registret men har ångrat mig eftersom detta innebär att jag även måste byta anropssignal (för VHF) enligt besked från PTS. Detta blir för krångligt så jag står kvar även om jag inte längre behöver nationalitetsbeviset. En avregistrering och ny anropssignal kräver ju om-märkning inte bara av båten utan även av lös livräddningsutrustning, dinge, livflotte samt ändringar i diverse matriklar osv.

Jag har även fått besked från Transportstyrelsen att registrering av ägarbyte (vid försäljning av båten) kostar 2 600 kr samt att alternativet avregistrering kostar 2 100 kr. Hutlösa avgifter! Och helt otillräcklig information från Transportstyrelsen.

Bästa hälsningar

/Ralf Marek