Hem » Ombord

Ombord

7 dagar på Utklippan – dag 1

17 juli, 2011 – 13.46 Kommentarer inaktiverade för 7 dagar på Utklippan – dag 1

Utklippan från Utlängan - vad har hänt med fyrtornet? Fortsättning följer ...

Alla Kryssarklubbsmedlemmar är välkomna att vara stugvärdar i Blekingekretsens hus på Utklippan – den lilla klippan ute i Östersjön och som dessutom är Sverige sydostligaste utpost.

Fram till årsskiftet var det Kryssarklubben som hade hand om anläggningen, men efter att statens fastighetsverk ska tjäna pengar på vårt kulturarv, är det numera en privat företagare som tagit över. Mer om dem senare.

Just nu är det dessutom sex stycken hantverkare på ön som blästrar fyren – hela fyren är insvept i presenningar och kommer troligen att vara så fram till september eftersom den välbekanta fackverkskonstruktionen till fyrtornet verkar vara i sämre skick än vad man först trodde.

Egentligen skulle veckan börjat redan i lördags – men en stark och ihållande motvind i Kalmarsund som drog upp en krabb motsjö, gjorde framstegen söderöver små och vi tog in i både Kalmar, Mörbylånga på Öland och Stenhamn vid Utlängan några nautiska mil innan Utklippan.

Vid femtiden på söndagsmorgonen utnyttjade vi det stilla väder som rådde på efternatten och morgonen och tog sista biten över till ön. Framme innan sju tog vi sedan en sen sovmorgon.

Vi tog en av de roddbåtar som finns till förfogande för gästande båtar för att ta oss över till Södraskär där vi kunde ta en första promenad, prata med ornitologer och Conny och hans fru som tar hand om såväl upprustning, som att sälja fika och ta upp hamnavgifter. Vi fick nyckeln och kunde flytta in i det gamla lotshuset och bekanta oss med omgivningarna.

Jag hittade en hög gamla På Kryss & Till Rors från tiden då Bengt-Olov Björlesjö och Anders Johansson var chefredaktörer, och det var kul läsning. Alla ämnen som var aktuella då på 1980-talet, som båtregister, gästhamnar som tar hutlösa hamnavgifter (vanligen runt 30 kronor men upp mot 75 kronor i Borgholm!) och kritik mot sjökorten är fortfarande aktuella. En del av de artiklar som vi planerar för vintern, som mer om segling i Österled (då på åttiotalet väldigt exklusivt bakom järnridån) och om hur man tar fram ett sjökort, fanns redan då. Och på förhand får jag be er som varit med de senaste 30 åren om ursäkt att vissa artiklar kommer ni snart att få läsa igen … Förhoppningsvis ska vi kunna bidra med lite nya vinklar, men ämnen som intresserar båtägare tycks återkomma med jämna, eller ibland mer ojämna, intervall.