Hem » Mitt På Kryss

Mitt På Kryss

7 dagar på Utklippan – dag 3

19 juli 2011 – 21:53 Kommentarer inaktiverade för 7 dagar på Utklippan – dag 3

Delar av redaktionen tillbringar en vecka på Utklippan, där Blekingekretsen disponerar den gamla fyrmästarstugan. Den tredje dagen på ön bjöd på stålande väder och besökare kom från alla håll och det var badande, solande, vandrande , fågel-/sälskådande överallt.

Vinden bedarrade till 2-4 m/s och de sista molnen löstes upp. Under dagen kom allt fler båtar in. Sjöfartsverkets inspektör av fyr-restaureringen kördes ut av Rescue Michano redan på morgonen (och hämtades på kvällen), stora arbetsfartyget Filip tråcklade sig in i yttre hamnen och lastade av tonvis med blästersand som drogs upp på ön på en temporär bana av en fyrhjuling. Missionssegelfartyget Shalom gjorde lunchpaus på insidan av västra piren på Norraskär med kristna ungdomar ombord, som också hann ta ett dopp innan de fortsatte.

Ett drygt fyrtiotal båtar hade lagt till vid solnedgången och det var fyrdubbla led på många håll. Rekordet lär dock ligga på runt 70 båtar.

Mitt på dagen begav vi oss ut med roddbåt mot skären söder om Södraskär; Bredaflöt och Ören där vi såg ett tjugotal gråsälar på nära håll. Det kan också ha varit knubbsälar, eller möjligen gråsälarnas ungar som låg i stora flockar som bananer med stjärten uppe i vädret.

När vi kom nära gled en del ner i vattnet och simmade runt oss och spanade in oss. Så fort vi riktade kameran mot dem, stängdes näsborrarna och de dök ner, bara för att dyka upp strax igen en bit bort.

Vi passade också på att ro runt båda öarna med den lilla Blekingska jaktkanoten som ingår i ”jobbet”. Lättrodd även i motvind. Och i hamnen kunde vi också hjälpa en IF-ägare med motorhaveri att förtöja – vi tog tag i fören och drog upp den mot vinden precis intill en annan båt som tog emot tamparna.

På eftermiddagen satt vi i solen på klippan och åt en försenad lunch och tittade på alla båtarna. Vädret var helt sagolikt under dagen och långt efter att solen gått ner och vinden försvunnit nästan helt var det riktigt varmt. På avstånd var det lät att höra sälarna råma när vinden var borta.

Conny som har hand om hamnen och caféet hade gäster nästa hela dagen och fick ägna en timme åt att diska (för hand och med vatten hämtade i hinkar från den gamla brunnen). Men det tog nästan två timmar att ta betalt av samtliga båtar. Conny berättade senare på kvällen att tyskarna är mest betalningsvilliga, kanske för att man i Tyskland kan få böter upp mot 1000 Euro om man smiter från den.

Även efter att solen gått under horisonten gavs ett sken från sommarljusa natthimlen som var fascinerande när man bott många år inne i det artificiella ljuset i en storstad. Nu börjar det bli lättare att koppla av, även om jobbet med augustinumret av På Kryss nu går in i sitt slutskede och det är småtexter och korr att göra.

Alla borde ha en vecka på en ö i havsbandet …