I augusti hittades den invasiva vandrarmusslan för första gången i de skånska Saxtorpssjöarna. Musslan, som bland annat sätter igen propellrar och vattenintag, ska nu utrotas med 200 ton salt. Vandrarmusslan sprider sig snabbt, dödar andra musslor ..." /> Utrotar vandrarmusslan med salt | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Utrotar vandrarmusslan med salt | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Utrotar vandrarmusslan med salt

5 december 2022 – 10:50 Kommentarer inaktiverade för Utrotar vandrarmusslan med salt
Vandrarmussla

I augusti hittades den invasiva vandrarmusslan för första gången i de skånska Saxtorpssjöarna. Musslan, som bland annat sätter igen propellrar och vattenintag, ska nu utrotas med 200 ton salt.

Vandrarmusslan sprider sig snabbt, dödar andra musslor och kan orsaka skador för miljoner. Nu vill Länsstyrelsen i Skåne utrota vandrarmusslan med hjälp av 200 ton salt. Musslorna fäster på allt hårt, till exempel båtpropellrar, och kan slå ut inhemska arter och därmed förändra hela ekosystemet.

– Man kan snabbt få upp till 10 000 musslor per kvadratmeter, säger Nils Carlsson, enhetschef vid art och naturenheten på Länsstyrelsen i Skåne, till SvT Nyheter. Vi har börjat förbereda en stor insats där vi ska hälla salt i sjöarna, alltså kaliumklorid. Det är inte skadligt för fiskar, vattenväxter, insekter, människor eller hundar, men det är dödligt för musslor. 

Saltet kommer att ligga kvar i 20 år och vaccinera vattnet mot en framtida invasion av vandrarmusslor.

Pressbild