Hem » Läsvärt, Nyheter

Läsvärt   Nyheter

Vänerfyr tänds igen

31 januari 2017 – 13:52 Kommentarer inaktiverade för Vänerfyr tänds igen

I juni 2015 släcktes Djurö fyr mitt i Vänern efter att ha varit ledsagare i mörkret i 141 år. Nu tänds fyren permanent igen.
– Vi har gjort en annan behovsbedömning och konstaterar att fyren behöver lysa, säger Jon Granstedt vid Sjöfartsverket.

I takt med bättre navigationshjälpmedel ombord har flera fyrar släckts i Vänern under de senaste årtiondena, precis som på andra håll i Sverige och runtom i världen. I juni 2015 var det dags för fyren på ön Djurö, mellan Värmlandsnäs och Torsö, mitt ute i Vänern. Men beslutet att släcka fyren permanent har nu omvärderats efter att Sjöfartsverkets nautiska råd för Vänern ändrat uppfattning.
– Lotsar som arbetar i området bedömer att fyren behövs, och därför har vi tänt den igen, säger Jon Granstedt som är affärsområdeschef för bygg och teknik vid Sjöfartsverket.
– All teknik fanns kvar i fyren, så det var bara att dra igång den igen. Sen görs det årligt driftsbesök och besiktningar ungefär vart femte år.
Det är inte helt ovanligt att permanent släckta fyrar görs om till belysta sjömärken eller tänds på privat initiativ, eller av kommuner, men det sker sällan från Sjöfartsverkets sida.
– I det här fallet förbättrar det förutsättningarna för sjöfarten på ett sätt som motiverar kostnaden, säger Jon Granstedt.

Djurö fyrs nuvarande torn byggdes 1912, men platsen har haft en lysande fyr sedan 1874. Fyren står på Noludden på norra delen av ön Djurö i Djurö skärgård och är delvis skymd av träd.

Fyrtändningen var på tisdagen inte publicrad som ufs, men presenteras inom kort.

Djurö finns med på Båtsportkort Göta kanal 2011/s25, s26, s62 samt på Båtsportkort Vänern 2014/s06, s07, s09, s21, s28, s47.

LÄS MER: I På Kryss nr 5, 2016, presenteras Djurö som en båtdestination.

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

 

, ,