Hem » Mitt På Kryss

Mitt På Kryss

Skärgårdsströvaren: väntan i Torhamn

12 juli 2014 – 18:00 Kommentarer inaktiverade för Skärgårdsströvaren: väntan i Torhamn

fingal14_11juli2Vi har nu varit ett par nätter i Torhamn i allra sydostligaste Blekinge, i väntan på mindre vind och gärna från en annan riktning än rakt emot.

Det har blåst kuling ”runt hörnet” vid Öland södra udde och på Utklippan (just nu 12.3 m/s från riktning 022 grader). Skärgårdsströvaren och Fingal väntar på att ta oss norrut i Kalmarsund.

Det är inte gott sjömanskap att ge sig ut när det är kuling i byarna, utan vi har tid och kan gott vänta i skyddad hamn på en ändring i väderläget – och för ett par timmar sedan kom den första ändringen när regnet kom.

I natt ska det regna riktigt mycket, upp mot 50 mm, men i slutet av det ska äntligen vinden vrida mot sydväst och bedarra något. Kanske runt lunch i morgon söndag, kommer alla kasta loss och sätta högsta fart mot Kristianopel eller Kalmar.

Torhamn är verkligen ingen stor hamn, men här har legat 23 båtar i natt i ett virrvarr av linor. De lokala sevärdheterna består bland annat i en tant med två småhundar som skäller ut oss och andra besökare. En ilsken fiskare drar svall inne i hamnen de sista 20 metrarna till sin plats och turbåten Ungskär drar också in sjö när den passerar, så att båtarna dansar runt.

Faciliteterna består av en dusch (femkronan behövs inte längre) och en toalett (och en trasig), landström finns och en välsorterad ICA ligger några hundra meter från gästhamnen. Allt för en avgift på 160 kr/natten + 45 kr för el.

Men å andra sidan är Torhamn inte så välbesökt när den vanliga sydvästen blåser eftersom det drar in vågor i hamnen då. Så troligen är det sällan så stor belastning som just nu när ett tjugotal besättningar väntar ut en ändring i vädret.

Så länge det var sol stod vi på kajen och spekulerade i de olika och inte helt överensstämmande väderprognoserna. Nu sitter alla inne i sina båtar och tittar ut på ett grått och mycket regnigt Torhamn.