Hem » Annons från Sjöboden Jollesport

Annons från Sjöboden Jollesport

Världens mest mångsidiga jolle

25 september, 2018 – 16.15 Kommentarer inaktiverade för Världens mest mångsidiga jolle
Den har kallats den moderna optimisten, och världens bästa jolle, men Laser BUG är så mycket mer än en ny version av Optimisten! Mer rättmätigt är kanske smeknamnet: Världens mest mångsidiga jolle!
När alla designmöjligheter för vad man kunde göra med en jolle på max 8 fot kändes uttömda, fick designer Jo Richards och teamet på Laser Performance uppdraget att designa en jolle som skulle kunna utmana Optimisten. Den skulle passa alla från nybörjare till expert, vara tålig, nyskapande, prisvärd, och framförallt rolig att segla.
På The London boat show 2008 visades resultatet, och Laser Bug presenterades för världen, och höjdes direkt till skyarna! Internationella tidningar och webbsidor som Sailing World kallade den: Världens bästa Jolle och Yachting Monthly kallade den: Genialisk, anpassningsbar, attraktiv och prisvänlig! 2009 utsågs Laser BUG till Dinghy of the year av tidningen Sailing World.

Det är roligt att segla BUG!
Den är lätt, anpassningsbar, stabil och framför allt rolig att segla! BUGen har fantastiskt bra seglingsegenskaper.
Den är mycket lättseglad och pålitlig, men känns aldrig tråkig, tvärt om! Hon går mycket stabilt på kryssen, men seglar även bra i lättare vindar. På länsen gör skrovets designa att båten ändå går rakt, och det är bara att släppa ut seglet och följa med.Idealvikten på besättningen ligger på någonstans mellan 30-75kg, men även med en betydligt tyngre besättning uppskattar man alla de goda egenskaperna.
Vad är det då som gör BUGen så populär?
Den sportiga designen och de färgglada seglen är något som många, framför allt barn, men även vuxna, uppskattar extra mycket. Vi måste dock göra en liten jämförelse mot Optimisten, som kanske ändå är BUGens största konkurrent. Optimisten har genom årtionden varit den självklara startbåten för barn och ungdomar, och det märks i den omoderna designen, som bredvid en BUG blir väldigt tydlig. Optimisten med det fyrkantiga skrovet, de utrymmeskrävande flytkropparna, det höga centerbordets placering gör det svårt att sitta bra.
Bommen är låg, riggen stel och som vuxen får du vara mycket vig för att ens ha en chans att ta dig ner i den.
Detta gör det svårt att vara med barnen de första turerna ut i båten. Många idag vuxna seglare minns nog sina första livrädda turerna själv i en optimist, där man önskat att det funnits en vuxen med i båten.
BUGen å sin sida har ett tåligt, rotationsgjutet skrov, som flyter även om flytkammaren är vattenfylld.
Centerbordet är lågt och kan tjäna som extra sittplats om man tex väljer att köpa till de extra delbara åror, som kan förvaras inne i skrovet, och ror BUGen. I förhållande till sin storlek är det högt till bommen och det är gott om plats att vara både en vuxen och upp till två barn i båten.
Givetvis är riggen lätt att ta av och på och delbar. Seglet rullas lätt runt masten, och på racingriggen finns även möjlighet till rullrevning under segling.
Mångsidighet
Valmöjligheten mellan standardriggen med 3,8m2 Dacron segel och racingriggen med förkrökt toppmast och ett 5,3m2 stort laminerat mylan segel gör att det finns stora valmöjligheter efter seglarens förmåga.Samtidigt gör detta även det möjligt att med samma skrov utvecklas vidare som ung seglare.

Som tillval finns även ett hjul som är halvt infällt i skrovet för att lätt kunna rulla båten som en skottkärra. Skroven är stapelbara, varför de även passar bra för seglarskolor och scoutkårer och man lyfter lätt upp BUGen för transport på ett takräcke.

Perfekt som släpjolle
Mångsidigheten märks ännu en gång på det extra motorfäste som går att köpa till, skulle man vilja hänga på en liten motor.


Det är inte konstigt att BUGen kallas för världens mest mångsidiga jolle!

 

FAKTA
Modell: Laser BUG.
Tillverkare: Laser Performance.
Designer: Jo Richards.
Tillverkningsår: 2008-Nu.
Klass: Klubb-Internationellt.
Kapacitet: 1-2pers.
Längd: 2,64m.
Djupgående: 0,9m.
Vikt: 46kg.
Optimal besättningsvikt vid segling: 30-75kg.
Segelarea: 3,8/5,3 m2.
Övrigt: Inbyggt stuvfack för åror, fack för personliga tillhörigheter, inbyggd flaskhållare.
Tillval/ tillbehör: Infällt hjul, handtag, delbara åror, motorfäste, däckkapell.
Svensk återförsäljare: Sjöboden Jollesport, Brädgårdsvägen 4, 181 46 Lidingö, www.jollesport.se Laser@jollesport.se 08-765 30 05

, , ,