Hem » Läsvärt, Löpsedel, Nyheter

Läsvärt   Löpsedel   Nyheter

Världens största segelyacht släppt från Gibraltar

23 februari, 2017 – 09.00 3 kommentarer

Vid ett tankstopp i Gibraltar togs världens största segelfartyg, A, i beslag efter en tvist med byggvarvet i Kiel, Nobiskrug. Tvisten är inte löst, men fartyget har fått fortsätta till Navantiavarvet i Cartagena för färdigställande.

I början av februari rundade segelfartyget A Danmark för motor på väg till Spanien. Både i Malmö och i Helsingborg uppmärksammades passagen av det extrema tremastade fartyget som är 143 meter långt och har en hundra meter hög stormast. Fartyget var då på väg mot Spanien efter att ha byggts av Nobiskrug i Kiel. I Spanien ska ytterligare arbete färdigställa fartyget. Men när fartyget gick in till Gibraltar för att tanka passade Nobiskrug på att lämna in en stämningsansökan till Gibraltars högsta domstol för avtalsbrott, enligt tidningen Gibraltar Chronicle.

Sailing yacht A

På Kryss-läsaren Pär-Olov Carlsson såg A lägga till i Cartagena på torsdagen. ”Ful som stryk”, lyder omdömet. BILD: Hugo Carlsson

En inbetalning på 9,8 miljoner euro fattas, enligt Nobiskrug, sedan den 27 januari och ytterligare krav finns sedan tidigare på grund av att köparen och varvet inte är överens om ersättning för utfört arbete. Sammanlagt kräver varvet 15,3 miljoner euro, motsvarande cirka 155 miljoner svenska kronor.

Förhör i ärendet hölls i domstol i Gibraltar på tisdagen, och i underhandsförhandlingar kom parterna överens om att låta fartyget fortsätta till Navantiavarvet för att färdigställa lyxyachten. En deposition från A:s köpare/ägare disponeras av domstolen i Gibraltar. A anlände till varvet i Cartagena på torsdagen.
Ägare uppges vara den ryska affärsmannen Andrey Melnichenko. Priset för hela bygget uppskattas ligga runt 450 miljoner euro.

Fartyget har flera konstruktörer. Skrovet under vatten, riggen och själva fartygskonstruktionen är ritade av Dykstra & Partners, men exteriören och detaljer i riggen är formgivna av Philippe Starck. A sticker 8 meter med kölen i nedfällt läge. Minsta djupgående är 7,5 meter.

På Kryss har skrivit om A tidigare, bland annat efter att flera läsare har hört av sig efter att ha sett fartyget i Kiels hamn där det länge låg mitt emot Stena lines kaj.

A har en segelyta på 3747 kvadratmeter vilket är den största segelytan på något seglande fartyg.

Sailing yacht A

Segelfartyget A i Cartagena, Spanien. BILD: Pär-Olov Carlsson

(Artikeln publicerades den 18 februari och uppdaterades den 23 februari.)

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

,

3 kommentarer »

 • Pär-Olov Carlsson skriver:

  Såg henne angör hamnen där i dag strax efter 12.00. Imponerade fartyg men ful som stryk. Det märkliga är att hon inte har några synliga ventiler. CAP

 • Redaktionen skriver:

  På torsdagsmorgonen var A på väg in till Navantiavarvet i Cartagena, Spanien, efter att båten lämnade Gibraltar på onsdagen. Tvisten mellan Nobiskrug och A:s ägare/köpare är inte löst, men företrädare för parterna har kommit överens att arbetet med båten ska få fortsätta på varvet.
  /Redaktionen

 • Dan Strömberg skriver:

  Var ligger fartyget nu?